Det skal de ha gjort helt til politiet kom på sporet av narkoligaen. Siden tidlig i høst har politiet i Værnesregionen overvåket et nettverk de mener skal ha drevet med grov narkotikavirksomhet.

– Vi la merke til en økning i grove narkotikasaker og reagerte på at det var mye amfetamin i Stjørdal. Det var starten på denne saken, sier etterforskningsleder Annar Sparby ved Stjørdal lensmannskontor.

Som følge av kartleggingen sirklet politiet inn flere unge menn fra stjørdalsdalføret.

Gjemte stoffet i bilen

Mandag 9. oktober slo en patrulje til mot en adresse i Stjørdal sentrum. På ett av boligens soverom ble det funnet to kilo amfetamin innpakket i plast. I gulvet på en parkert personbil utenfor fant polititjenestefolkene ytterligere ett kilo av det samme stoffet.

En mann tidlig i 20-årene ble pågrepet og siktet for grov narkotikaovertredelse.

– Selve pågripelsen var udramatisk, forteller Sparby.

Mannen ble varetektsfengslet i totalt fem uker med brev- og besøksforbud. Den siktede stjørdalingens forsvarer, advokat Terje Engebretsen, ønsker ikke å kommentere saken overfor Bladet.

Saken fortsetter under bildet.

Ett kilo amfetamin var oppbevart i denne proteinboksen. Den lå i gulvet i bilen til en stjørdaling i 20-årene. Foto: Politiet

Hentet narkotika i Oslo

Dagen etter ble en mann i 40-årene fra Orkdal pågrepet og siktet i saken. Politiet mener orkdalingen og stjørdalingen har samarbeidet om å skaffe amfetamin fra Oslo-området.

Narkotikaen skal ha blitt levert av en mann i slutten av 40-årene fra Østlandet. Vedkommende ble i likhet med de to andre pågrepet og siktet i saken.

Tirsdag 17. oktober ble en nok en stjørdaling anholdt av politiet. Mannen i 20-årene skal ha medvirket i distribusjonen av narkotikaen fra Østlandet til Trøndelag, ifølge politiet.

Stjørdalingens forsvarer Kolbjørn Lium sier han ikke kan kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Finnmarking pågrepet

Politiets teori er at ett av de tre kiloene med amfetamin skulle fraktes videre til Finnmark. Den angivelige mottakeren av stoffet – en mann i 20-årene fra Alta – ble pågrepet og varetektsfengslet i midten av oktober.

Påtaleansvarlig Bente Bøklepp i Trøndelag politidistrikt opplyser til Bladet at stjørdalingen som ble pågrepet med tre kilo amfetamin, har erkjent forholdet. Utover det vil hun ikke kommentere hvordan de andre personene i nettverket forholder seg til siktelsene.

– Jeg vil ikke si noe mer om det på dette tidspunktet i saken, sier Bøklepp.

Saken fortsetter under bildet.

Det ble funnet til sammen tre kilo amfetamin i bilen og i bopelen til en stjørdaling i 20-årene. Foto: Politiet

Tettet åre

Etterforskningsleder Annar Sparby sier at politiet har grunn til å tro at trøndertrioen har transportert betydelige mengder amfetamin fra Østlandet til Trøndelag i 2017. Påtaleansvarlig Bente Bøklepp mener at stjørdalingene og deres samarbeidspartnere kan knyttes til minst en tur til.

– Også dette var til Østlandet. Det er uvisst hvilken periode vi snakker om, men det vil etterforskningen vise, sier hun.

– Hvor mye narkotika mener dere totalt kan knyttes til denne ligaen?

– Det er litt for tidlig å svare på det nå, sier Bøklepp.

Ytterligere seks menn har status som siktet i den omfattende narkotikasaken. Politiet mener disse har mer perifere roller i nettverket. Tre av dem er menn i 20-årene med bostedsadresse i Stjørdal kommune, de øvrige er hjemmehørende i andre trønderske kommuner.

– Vi mener at de har hatt andre roller og knytinger til de øvrige mennene i nettverket, sier Annar Sparby.

Kan bli flere pågripelser

I forbindelse med etterforskninga avdekket politiet i Stjørdal et narkotikadepot i et skogholt i Hegra. Ifølge Sparby skal flere av de siktede i saken ha benyttet seg av dette til oppbevaring av stoff.

Etterforskningslederen utelukker ikke at det kan bli flere pågripelser i saken.

– Jobben har så vidt begynt. Det gjenstår mye etterforskning i saken og vi vet at flere er involvert, sier Annar Sparby.