- Det er lite gytegroper i år i forhold til i fjor og året før. Jeg har ikke det eksakte tallet, men det er  overkant av 200 groper, langt mindre enn i gode år.  De siste par årene har antallet ligget rundt 500 - 600 groper, sier Jo Vegard Arnekleiv ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.

NTNU forestår gytegroptellingen på oppdrag fra NTE og fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Telling fra båt

Gytegropene blir talt av folk fra NTNU og folk fra klekkeriet i Meråker. Det gjøres fra båt med vannkikkert.

Gropene er fordelt på omtrent samme måte som tidligere, forteller Arnekleiv. De fleste befinner seg i Meråker.

- Det er noen spredte i Flora. Ellers er det svært lite nedover i elva, sier Arnekleiv.

Han er usikker på hva det som kan være til at det plutselig er færre gytegroper, men han antyder at det kan skyldes fisketrykket inneværende sesong. At det har blitt fisket for hardt på  laksen som skal være igjen for å gyte.

- Det kan være flere årsaker, men det kan i allefall ha vært medvirkende, sier Arnekleiv.

Lite gytegroper betyr lav produksjon denne sommeren. Det vil ikke merkes for fiskerne i elva før om 6-7 år. Da først vil årets yngel komme opp i elva som fiskbar smålaks.

Overrasket

Morten Welde, leder for Stjørdal Jeger- og Fiskerforenings fiskeutvalg sier han er litt overrasket over den svake tellingen.

- Jeg er det. Litt overrasket. Det var  så mye fisk å se i elva i sommer, og den var også vrien å ta.  Men  klart - det har vært stort trykk. Mange fiskere kommer til Stjørdal for å fiske, sier Welde.

Han nevner at det sees mer og mer mose på elvebunnen fra Meråker til nedover til Kringen. Dette er kanskje ikke bra. Årsaken mener han er reguleringen av elva og mindre is.

Welde tror ikke at nyheten om færre gytegroper nødvendigvis betyr ytterligere innstramming av fiskekvoten i Stjørdalselva.

- Fiskereglene må styres etter de mer langsiktige trendene. Ikke et enkelt år, sier han.

Bekymret for kvotene

Litt mer bekymret er nestleder i SJFF, Per Ivar Morken.

- Vi liker å ha stabile kvoter. Hatt det samme i flere år. Nå blir det sikkert innskjerping, sier Morken.

- Det ble sett mye laks under stamlaksfiske i høst, så inntrykket var at det var mye fisk på elva. Men det trenger ikke å stemme med antall laks som ble igjen i elva for å gyte. Spørs om uttaket har vært for stort. Det kan og være feilmargin i tellingene. Ikke godt å si, kommenterer Per Ivar Morken.