Det har lenge vært et politisk ønske å kunne bygge flere nye idrettshaller i kommunen. Byggingen av ny ungdomsskole i Hommelvik skjer uten at Idrettsbygget får en helt nødvendig rehabilitering, eller erstattes av nytt bygg.

- For å legge til rette for at de lovpålagte rammene i fagplanen for kroppsøving setter, legger vi inn 50 millioner kroner i investeringer i 2020 og 2021 til ny idrettshall i Hommelvik. Vi ser at hallkapasiteten på Sveberg og Vikhammer er stor nok til å oppfylle de lovpålagte kravene, derfor ønsker vi å prioritere en flerbrukshall i Hommelvik i denne perioden, sier varaordfører Ole Herman Sveian (Sp).

Eiendomsskatten

- For SV er godt å kunne legge fram et budsjett uten at det må kuttes i driftsbudsjettene. Vi holder det vi har lovt på investeringer som skal realiseres i løpet av perioden. Det at vi kan prioritere ny idrettshall hadde ikke vært mulig uten eiendomsskatten. Derfor er det viktig at vi holder eiendomsskatten på samme nivå som i år, og ikke reduserer den, sier Rakel S. Trondal (SV) om budsjettforslaget.

Nye ungdomsskoler

De rødgrønne partiene er fornøyd med at rådmannen i Malvik har tatt de politiske signalene, og politikerne gjør bare noen mindre endringer i sitt forslag til budsjett.

De fire samarbeidspartiene, Ap, SV, Sp og MDG mener økonomien i kommunen er på rett vei, og gir grunnlag for å sikre stabile og gode tjenester i årene framover, og at planlagte investeringer i nye ungdomsskoler og barnehager kan gjennomføres.

- Vi ser at budsjettvedtakene fra 2015 og 2016 gir positive resultat og økonomisk stabilitet. Rådmannen har tatt de politiske styringssignalene som ble gitt i fjorårets budsjettbehandling. Vi fire samarbeidspartiene opplever at vi får til viktige investeringer som nye ungdomsskoler i Hommelvik og på Vikhammer, sier ordfører Ingrid Aune (Ap) om budsjettforslaget som ble presentert i formannskapet mandag.

Flere på heltid

De fire partiene omdisponerer 340 000 kroner fra rådmannens forslag til styrking av arbeidet med heltid – deltid, og da med vekt på å tilby ansatte innen helse og velferd, som ønsker det, skal få økt stillingsandel.

- Vårt mål er å øke heltidsandelen fra 62 til 65 prosent i økonomiplanperioden. Dette anser vi som en høyt prioritert oppgave, og et sentralt tiltak for å skape kvalitet i eldreomsorgen, sier Ingrid Aune, på vegne av samarbeidspartiene som har flertall i kommunestyret.

Forutsigbart

Varaordfører Ole Herman Sveian (Sp) understreker at det er viktig med et godt og forutsigbart budsjett og økonomiplan for alle deler av kommunens virksomheter.

- Det er viktig at vi har fått på plass god styring på økonomien. Da ønsker vi ikke å legge inn forslag som skaper forstyrrer og skaper uforutsigbarhet i organisasjonen. For oss er det imidlertid viktig å skape rom for arbeidet med en heltidskultur, og at det skal bygges to nye ungdomsskoler og barnehage, sier Sveian.

Klimaregnskap

Knut Svisdahl (MDG) er fornøyd med at enigheten må sette av 150 000 kroner for å få utarbeid en klimaregnskap.

- Det skal lages en klimaplan med forpliktende mål for kutt i klimagasser. Det er også intensjon at planen etter hvert skal suppleres med et klima og miljøregnskap, sier Knut Svisdahl.

Minoritetsopplæring

De fire partiene er enige om å be rådmannen involvere relevante parter for å få utarbeidet en plan med tiltak for å øke andelen minoritetsspråklige i barnehagene i kommunen.

- Barnehagene er en viktig arena for språktrening og inkludering. Vi vil derfor sette i gang tiltak for å øke rekrutteringen av barn fra innvandrerfamilier til barnehagen. Trondheim kommune gjennomførte for noen år siden et svært vellykket informasjonsprosjekt som økte søkingen fra minoritetsspråklige til barnehagen betraktelig. Denne typen tiltak gjør også at flere innvandrerkvinner kan komme ut i arbeidslivet, mener Rakel S. Trondal.