Torsdag snakket Bladet med to mødre som reagerer på skoleveien til barna. Anne Lerfald Barø tar opp råkjøring blant bilister i Stjørdal sentrum. Hun er rystet over at bilførere ikke stoppet for henne og sønnen da de gikk til skolen en glatt vintermorgen tidligere i uken. Ifølge Barø respekterte ikke bilistene gangfeltene, det var fremdeles mørkt og snøfallet gjorde at brøyteplogen hadde lagt igjen snø oppå gangfeltet. Hun etterlyser belysning på skoleveien i den kritiske tida når ungene går til og fra skolen.

I Flora reagerer Monica Sandnes på manglende brøyting og strøing for elevene som skal gå ned til E14 i mørket på morgenkvisten. Hun er lite imponert over vedlikeholdet, og mener det skaper utrygge situasjoner for skolebarna.

Lesere forteller oss at det står skolebarn og venter på bussen oppover Selbuveien og Mostadmarka i stummende mørke om morgenen. «Det er 50-sone, men ingen av bilene forholder seg til det... om vinteren er ikke fortauet brøytet eller strødd så barn går ut på veien for å komme seg til skolen», skriver en bekymret mor til Bladet. Vi har også fått meldinger om mørklagte veier for skolebarn i Vikhammer.

Skoleveien er ofte full av trafikkfeller for barn. I tillegg til selve skoleveien oppleves trengsel og travelhet og et uoversiktlig trafikkbilde utenfor skolene når mange leverer og henter til samme tid.

En forutsetning for trygg skolevei er selvsagt at vi lærer barna å ferdes trygt i trafikken ved å være viktige pådrivere for gode holdninger. Som foreldre må vi sørge for at ungene har god tid, at de er godt synlige med reflekser og at de har følge med voksne dersom vi er usikre på om de er modne nok til å gå alene i trafikken.

Samtidig må det legges mest mulig til rette for at skolebarna har en trygg skolevei å ferdes på, enten de går hele veien selv til skolen eller de venter på bussen langs en trafikkert vei. De ansvarlige må få gatelysene og sørge for at fortauene er gangbare.

Sist uke havnet utallige personbiler, skolebusser, lastebiler og en tankbil i grøfta på det glatte føret i vår region. Vedlikehold av veier er en ting, men sjåførene må respektere kjøreforholdene, ikke minst i de tidspunktene veiene er fulle av skoleelever.

På vegne av alle mødre og fedre, besteforeldre, søsken, tanter og onkler, lærere og medelever, venner og naboer i Malvik, Meråker og Stjørdal: Kjør etter forholdene neste gang du setter deg bak rattet. Det er vinter og kjøreforholdene har forandret seg. I år som i fjor. Så ta det rolig, spar et liv. Det fins ingen angreknapp når ulykken først har skjedd.