Elin Benberg, leder i Fagforbundet i Meråker, er bekymret. Kommunens største fagforening har ingen hovedtillitsvalgt. Lill Kristin Lundemo, den siste som har hatt vervet, sluttet i august etter å ha fått seg jobb i Stjørdal. Siden har ingen vært villig til å påta seg vervet.

– Vi har spurt ganske mange, men hittil har ingen sagt ja, sier Elin Benberg.

Konsekvenser

Det får store konsekvenser å ikke ha en hovedtillitsvalgt. Dette er nemlig den posisjonen som har rettigheter i forhold til avtaleverket mellom partene i arbeidslivet.

– Vi prøver å bruke plasstillitsvalgte der det er naturlig. Ellers må jeg skryte av arbeidsgiveren, som gjerne kommer og spør meg. Strengt tatt er dette ikke arbeidsgiverens problem – det er vårt, sier Elin Benberg.

– Hva er konsekvensene av å ikke ha konserntillitsvalgt?

– Fortsetter det som nå, vil vi ikke ha medbestemmelse i viktige saker. Det er alvorlig, sier hun.

– Er dette en tøff jobb?

– Det kan være det, spesielt i tider der det er snakk om nedskjæringer. Men som tillitsvalgt får man tilbud om opplæring og kurs, man høster erfaring etter hvert, og man har god kontakt med rutinerte tillitsvalgte på fylket. Dessuten har vi alle vært nye en gang, sier Elin Benberg.

Bindeledd

Kommunens personalleder Elisabeth Johansen syns det er et problem også for Meråker kommune at kommunens største fagforening står uten en hovedtillitsvalgt.

– I forhold til det meste i kommunen er vi avhengige av et godt samarbeid mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, selv om vi ikke alltid er enige. Da er det viktig å ha et bindeledd som vi kan forholde oss til. Samtidig handler dette om muligheten for kommunens største fagforening til å ha innflytelse, sier personallederen.

Den som er hovedtillitsvalgt har fri fra sin vanlige jobb to dager i uken for å holde på med vervet. Det er også avtalefestet at ingen skal tape lønnsmessig på å være hovedtillitsvalgt.

Fagforbundet i Meråker har rundt 200 medlemmer, inkludert pensjonistene. I kommunal sektor har foreningen rundt 150 yrkesaktive medlemmer.