Sist uke kunngjorde Malvik kommune vinneren av frivillighetsprisen 2017. Årets mottaker er Peder Solem fra Saksvik.

Mandag formiddag ble den gjeve utmerkelsen delt ut - ikke bare én gang, men to ganger - med bare noen timers mellomrom.

– Først fikk jeg den i Kirkestua på Malvik under en juleavslutning med dugnadsgjengen. Etterpå ba ordføreren meg om å bli med til kulturhuset i Hommelvik hvor det ble arrangert lunsj for de frivillige i kommunen. Der ble jeg tildelt prisen på nytt. Jeg kunne jo ikke si nei og gjøre forskjell på hommelvikingene, sier prisvinneren og ler spøkefullt.

Hyggelig dame

Om lag 40 personer, inkludert ordfører og kultursjef Arve Renå, var til stede i Bruket kulturhus da Solem fikk det synlige beviset i glass og ramme mandag.

– Det var en veldig trivelig dag. Ordføreren var en hyggelig dame. Jeg har aldri møtt henne før, sa Solem til Bladet etter overrekkelsen.

Pederarbeid

82 år gamle Peder Solem beskrives som en institusjon når det gjelder frivillig arbeid på Ytre Malvik.

– Gjennom en rekke tillitsverv i en mannsalder har han sørget for å skape aktivitet og gode arenaer for andre, og han er den som stiller seg fremst når det gjelder å stille opp på dugnadsarbeid. Han har mange byggeprosjekter på samvittigheten, heter det blant annet i begrunnelsen fra formannskapet i Malvik kommune.

I sin tale sa ordfører Ingrid Aune det på denne måten:

– Jeg har til og med forstått at i enkelte dugnadsmiljø i Malvik så går krevende dugnadsarbeid under begrepet «Pederarbeid». Det må være en hedersbetegnelse.

Forbauset

Solem sier han aldri hadde tenkt på at han var aktuell for en slik pris.

– Jeg ble litt forbauset. Dette kom veldig uventet på. Jeg visste ikke engang at jeg var foreslått, sier 82-åringen til Bladet.