Rådmannen hadde lagt fram sitt budsjettforslag uten eiendomsskatt, slik kommunestyret hadde bedt om. Noen likte ikke det de så. De syns konsekvensen blir for alvorlige, særlig innenfor skole og helse.

Andre mener at det fins penger å hente andre steder. Kommunen må bli mer effektiv. Og med færre skolebarn og færre eldre, må driften bli billigere.

Nei til e-skatt

Ordfører Kari Anita Furunes satte standarden da hun helt i starten på kommunestyrets møte gjorde det klart at hun ville gå mot å videreføre eiendomsskatten på boliger, fritidshus og næringseiendom.

Det samme gjorde Venstre, Bygdelista, Frp. Dermed var det klart: 2018-budsjettet ble vedtatt uten denne formen for eiendomsskatt.

Ja til e-skatt

Men ordførerens partifelle Anne Marken stemte derimot for å videreføre den.

- Sp gikk til valg på å si ja til eiendomsskatt. Den er et spleiselag for å beholde Meråker som egen kommune, og den er vår eneste mulighet til å beholde det tjenestetilbudet kommunen har i dag. Jeg tror folk stemte på oss nettopp fordi vi gikk inn for eiendomsskatt, sa hun i kommunestyret.

Rammer innbyggerne

Også Marit Øverkil (SV) og Torfinn Krogstad (A) argumenterte på samme måte - at tjenestetilbudet til innbyggerne blir rammet altfor hardt om man ikke har de rundt 4,5 millionene som eiendomsskatten gir.

De mener at konsekvensene blir for store, både for den enkelte og for lokalsamfunnet.

- Vi ødelegger ikke bolysten ved å opprettholde det tjenestetilbudet vi har i dag. Og det virker heller ikke som om eiendomsskatt skremmer folk fra å bygge hytte i Meråker, mente Marit Øverkil (SV).

Meget god økonomi

- Vi har fått høre at det står dårlig til med økonomien i Meråker kommune. Jeg vil derimot påstå at den er meget god. Men den er svakere enn tidligre. Da var den ekstremt god. Kanskje må vi gi slipp på noen goder. Men det betyr ikke at alt blir dårlig, sa Kjell Lundemo (V).

Lundemos partifelle Egil Haugbjørglevnet liten tvil om sin holdning da han fulgte opp med å karakterisere eiendomsskatten som "den mest usosiale skatten som fins".

Uten e-skatt

Dermed endte budsjettbehandlingen med at neste års budsjett ble vedtatt uten eiendomsskatt på boliger, fritidshus og næringseiendom, med stemmene fra Bygdelista, Frp, Venstre og tre av de fire i Senterpartiet.

Ap, SV og Anne Marken (Sp) stemte for å videreføre eiendomsskatten.

Og for ordens skyld: Eiendomsskatten på verk og bruk, den som i hovedsak skattlegger kraftanlegg og kraftinstallasjoner, og som gir Meråker store inntekter hvert år - den blir videreført!