Det melder NHO Trøndelag i en pressemelding.

Næringslivets økonomibarometer viser at bedriftene i Trøndelag, i likhet med landsgjennomsnittet, ble gradvis mer positive gjennom 2016, og oppgangen har fortsatt i 2017. Spesielt positivt er det å se at arbeidsledigheten har falt gjennom de siste fire kvartalene. I november var ledighetsraten på 2,2 prosent.

Går godt

- Disse tallene viser at Trøndersk næringsliv går godt, sier regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien.- Det viktigste vi kan gjøre nå er å fortsette å legge til rette for vekst gjennom å sørge for at vi har de folkene og den kompetansen vi trenger, og at vi får flyttet folk, varer og tjenester effektivt internt i Trøndelag og varer ut til Europa.

Ikke like stor optimisme

Selv om tallene fra økonomibarometeret viser at næringslivslederne i Trøndelag er mer positive enn på samme tid i fjor, er ikke optimismen like stor som for tre måneder siden.En av årsakene til det er en svak nedgang i vareeksporten. Fisk og sjømat utgjorde over 60 prosent av total vareeksport i fjor. Det har vært en jevn vekst i vareeksporten siden 2015, målt i verdi, men i de to siste månedene har veksten avtatt.

Mindre igangsetting av nye boliger

I tillegg viser tallene at igangsettingen av nye boliger har falt fra sommeren. Igangsettingen av boliger har vokst sterkt gjennom 2015 og inn i 2016. Det siste kvartalet har det vært noe nedgang, men det må sees i sammenheng med den sterke veksten de to siste årene.

– Denne nedgangen har ingen umiddelbar effekt fordi bransjen nå har mye å gjøre. Men blir det færre nye bygg som settes i gang i flere kvartaler framover får det stor betydning for sysselsettingen i byggebransjen, sier Lien.