På malerommet sitter Kristian og Markus konsentrert med hver sin malerkost.

– Vi lager nissepinner. Det er sånt vi skal henge på juletreet, sier Markus, mens han maler på en blånisse.

Nissen

Barna har også laget nisser av skjell. For nisser er ikke et fremmed begrep.

– Nissefar. Jeg har sett en nisse. Den var en ordentlig nisse som kom hjem til meg. Han var stor.

– Hva gjorde nissen da?

– Han kom med pakker, sier Markus.

Litt lenger borte sitter 4-åringene Maiken og Sigrid fra Hommelvik. Dagens produksjon av julegaver blir pakket sirlig inn til den heldige som får dem under treet på julaften.

– Jeg hadde laget et hjerte som ble ødelagt, sier Maiken og legger til at det ble en gave likevel.

Saken fortsetter under bildet.

Maiken Sivertsen og Sigrid Fossen fikk hjelp av Helga Johannesen med å pakke inn julegavene de har laget. Foto: Richard Bakken

Rolig

Helga Johannesen forteller at de har vært i kirka og brukt mye tid på å lage adventspynt. Barnehagen har også fjernet alle de faste innslagene i desember for at det skal være ro.

– Vi satser på en rolig atmosfære i barnehagen. Av erfaring vet vi at det er høyt nivå hjemme til ungene i denne måneden. Det er mye som skjer og ungene trenger å ha litt ro, sier Johannesen.

–  Vet ungene hva jula er for noe?

– Ungene har klare tanker om hva jula er for noe. Det er forskjellige tradisjoner hjemme hos dem. Noen feirer jul og andre feirer ikke jul i det hele tatt. Vi har flere minoriteter her på barnehagen, men ingen skal ikke være til stede på feiringen.

– Blir det noe julestemning?

– Ja, barnehage er absolutt den beste plassen å arbeide i desember. Da får man garantert julestemning. Ungene blir giret opp og de gleder seg til julaften. Det sprer seg og vi blir påvirket selv. Jula er fantastisk og vi blir inspirert til å ta med oss julestemningen hjem, sier Helga Johannesen.