Bemanningen i barnehagene skal styrkes. Skoleelevene får hvert sitt nettbrett. Basishall for idrett i bygges i 2019. Ny fotballhall skal bygges ved Travbanen. Helsehuset bygges som planlagt, men nedskaleres litt. Byggingen av ny skole i Hegra starter i 2019. Også Halsen skole framskyndes med ett år.

Dette er kjernepunktene i budsjettforslaget som de fem samarbeidspartiene i ordførerblokka i Stjørdal la på bordet onsdag formiddag. Torsdag formiddag behandles budsjettframlegget i kommunestyret.

– Jeg er veldig glad for at alle de fem partiene stiller seg bak det felles budsjettforslaget, sier ordfører Ivar Vigdenes.

Dermed er ordføreren sikret flertall når budsjettforhandlingene starter i kommunestyret torsdag.

Han håper at også opposisjonspartiene i kommunestyret kan være med på de fleste av forslagene når budsjett og økonomiplan behandles i kommunestyret torsdag.

Løft for barnehagene

– Hva er dere mest stolte av i budsjettframlegget?

– Det må være at vi nå skal greie å styrke bemanningen i barnehagene i Stjørdal, sier Vigdenes.

Samarbeidspartiene lover et betydelig løft for barnehagene i kommunen. Når du ser på hvor de store pengene går, så er det økning i barnehagene.

– Det innebærer at det vi tidligere har sagt at vi har hatt ambisjoner om å oppnå skal vi innfri allerede til neste høst. Det er knyttet til voksentetthet i barnehage som tilsvarer tre voksne per avdeling, det er en økning fra nåværende situasjon og et betydelig økonomisk løft.

Flyttet på 10 millioner

Ordfører Ivar Vigdenes er tydelig på at samarbeidspartiene nå presenterer et budsjett som det er realistisk å gjennomføre innenfor rammene maktblokka har satt for ansvarlig økonomisk styring i Stjørdal.

De fem samarbeidspartiene har flyttet på rundt 10 millioner kroner i forhold til utgangspunktet som rådmann Anne Kathrine Slungård og hennes stab la på bordet tidligere i høst. For å finne penger til de nye gode tiltakene, reduserer de overskuddet i kommunebudsjettet litt det første året i økonomiplanperioden.

Samarbeidspartiene berges også av budsjettforliket i Stortinget som gir norske kommuner litt mer penger å rutte med. Og ikke minst kommer «overskuddet» fra de såkalte SIO-midlene godt med. Dette er penger Stjørdal får fra staten fordi kommunen driver omsorgstjenestene mer effektivt enn det som regnes som gjennomsnitt.

Ansvarlig budsjett

De fem samarbeidspartiene har også gått kritisk gjennom utgiftene som rådmannen har satt opp i sitt budsjettframlegg. Samarbeidspartiene krever i sitt forslag at rådmannen driver litt mer effektivt og sparer litt mer penger.

Likevel ser ordførerblokka seg nødt til å redusere overskuddskravet i budsjettframlegget for å finne plass til alle gode formål som de borgerlige politikerne vil ha med.

– Likevel legger vi på bordet et ansvarlig budsjettforslag med inndekning for alle tiltak, sier ordfører Ivar Vigdenes.

Samarbeidspartiene har blant annet bestemt at de skal framskynde investeringsmidlene til Hegra barneskole.

– Vi sier at byggingen skal være igangsatt våren 2019, med mindre det foreligger forhold totalt utenfor kommunens kontroll. Det betyr at rådmannen og administrasjonen må gjøre alt de kan for at framdriften sikres og at det avsettes tilstrekkelig midler til det, sier Vigdenes.

Viktig for utviklingen av Hegra

Ordføreren er opptatt av at ungene i Hegra får ny skole, men er nesten like opptatt av andre elementer i dette prosjektet.

– For å gjennomføre de siste rassikringstiltakene i Hegra, så må barneskolen være fraflyttet. Fordi tiltakene som skal gjennomføres ligger på den nåværende skoletomta. Uten at sikringstiltakene er gjennomført er det heller ikke rom for å bygge noe mer i Hegra sentrum. Så hele utviklingen i Hegra sentrum hviler på at vi får til ras- og sikringstiltakene, sier han og fortsetter:

– Herunder for eksempel at utbygging av bosenteret ville være driftsmessig klok, men som NVE ikke lar oss gå i gang med før vi har gjort de sikringstiltakene på den tomta hvor Hegra barneskole står nå. Derfor er byggingen av ny skole i Hegra også viktig for kommunedelen i sin helhet ikke bare for skolen.

– Så dette er absolutt en gladnyhet til alle i Hegra?

– Ja. Og så har vi lenge trodd at vi skulle komme i gang med denne utbygginga tidligere, men vi har støtt på problemer med kvikkleirer og adkomst på privat grunn, så det har vært litt av hvert å hanskes med når det gjelder framdriften av Hegra barneskole, men nå begynner vi endelig å se enden på det, sier Vigdenes.