Mannen i 30-årene møtte nylig i Sør-Trøndelag tingrett. Vedkommende var tiltalt på totalt tre punkter. De to mest alvorlige forholdene gjaldt oppbevaring av narkotika og ruskjøring.

400 gram hasj

Malvikingen ble tatt på fersken en aprildag i år på en adresse i Trondheim. I bilen oppbevarte mannen cirka 200 gram hasj. En drøy time senere ble det også funnet cirka 200 gram hasj på hans bopel i Malvik.

Tingretten påpeker at 400 gram hasj er et stort kvantum. I tillegg erkjente mannen at deler av hasjen skulle leveres videre til en bekjent.

«Dette innebærer at spredningsfaren var stor», skriver tingretten i dommen.

I utgangspunktet kvalifiserer 400 gram hasj til ubetinget fengsel.

Ruskjøring

En analyse viser at malvikmannen var påvirket av berusende eller bedøvende midler da bilen hans ble stanset i Trondheim. Han hadde en konsentrasjon i blodet som er tilsvarende like over 1,2 promille.

Også ruskjøringen kvalifiserer i utgangspunktet til ubetinget fengsel, påpeker tingretten.

Oppbevaringen av narkotikaen og ruskjøringen er bærende for straffeutmålingen. I tillegg var malvikingen tiltalt for å ha brukt narkotika.

Mannen er også tidligere straffet for vold- og narkotikaovertredelser, samt brudd på vegtrafikkloven. Dette ligger imidlertid noe tilbake i tid.

Samfunnsstraff

I formildende retning er det lagt vekt på at malvikingen avga en uforbeholden tilståelse på alle punktene. Kriminalomsorgen har også konkludert med at mannen er egnet til å gjennomføre et program som er rettet mot ruspåvirket kjøring.

Påtalemyndigheten foreslo derfor samfunnsstraff på 90 timer med en gjennomføringstid på 90 dager.

Som følge av kvantum på 400 gram hasj, at tidligere promillekjøring ligger langt tilbake i tid, i tillegg til at mannen har et rusproblem – noe som vil føre til at dom på samfunnsstraff også vil kunne omfatte et program mot ruspåvirket kjøring og andre rusmestringstiltak – er retten enig med påtalemyndighetens forslag.

Retten kom fram til at samfunnsstraffen settes til 88 timer, etter fratrekk på to dager for utholdt varetekt. Gjennomføringstiden ble satt til 120 dager.

Trolig ingen anke

Malvikingen ble også dømt til å betale 30.000 kroner i bot, og mister i tillegg førerretten i to år. Den tiden førerkortet har vært beslaglagt går til fradrag i tapsperioden. Vedkommende må avlegge ny førerprøve ved gjenerverv av førerkortet.

Mannen i 30-årene tok betenkningstid da han fikk opplest dommen.

Hans forsvarsadvokat, Torfinn Svanem ved Advokatgården i Trondheim, opplyser til Bladet at det trolig ikke blir noen anke fra hans klient.

– Slik det ligger nå så godtar han nok dommen. Men jeg skal ha en siste runde med ham før ankefristen går ut, sier Svanem.