– Dette er sjokkerende og totalt uventet. Vi hadde heller sett for oss en økning i bevilgningene til teamet enn at vi skulle bli lagt ned, sier Torunn Gustad Meldal og Marit Sissel Sletne Alsethaug, som jobber i grunnskoleteamet i dag, og som mottok beskjeden om at teamet ble kuttet i neste års kommunebudsjett med vanntro.

Rammer de svakeste

Grunnskoleteamet ble etablert i august 2016. Et ambulerende team, som skulle komme raskt og tidlig inn i saker i grunnskolen, og som var en del av enhet barn og ungdom og som gjennom det kunne jobbe tverrfaglig sammen med blant annet PPT-tjenesten, helsesøster og barnevern.

– Hvilke saker er dere mest inn i og hjelper til?

– Det går mye på skolevegring, adferdsproblem og uro i klasserom. Vi jobber fleksibelt og har flere ganger vært hjemme til elevene. Noen ganger også fått dem opp av senga og på skolen. Vi går inn og veileder både elever, foreldre og skole.

– Hvilke resultat ser dere etter halvannet års drift?

– I dag har vi 28 aktive saker. En kan jo spørre seg om hva som skjer med dem hvis vi nå legges ned. Skal de bare avsluttes? Vi har også 18 avsluttede saker. Det vil si saker som har løst seg positivt og er selvgående sammen med skolen. Det vi ser er at endring ofte tar tid. Derfor er det veldig rart å bli lagt ned etter så kort tids drift, med så gode resultater.

– Hvordan er tilbakemeldingene fra skole, elever og foreldre?

– De er veldig gode fra alle parter. Etter at det ble klart at vi skal legges ned har tilbakemeldingene tatt av på sosiale medier. Så der er tydelig at det er noen som vet hva vi holder på med og hvilken betydning det har.

Vaklende system

– Tror dere ikke politikerne vet det?

– Vi er ikke så sikre på det. Vi kunne gjerne ha tenkt oss å kjempe for teamet og legge fram hva vi driver med. Nå frykter vi at mange ikke helt vet hva de stemte på i kommunestyret på torsdag, sier de to i teamet.

– Det må i fall sies at vi virker å ha et vaklende politisk system, som det ene året setter i gang et etterlengtet innovativt tiltak, for så å rive ned det som er bygd opp året etter. Vi frykter at den kortsiktige innsparingen man har ved å legge ned teamet, vil bli kostbart i lengden.

– Hva gjør dere nå?

– Vi håper at det går an å snu på vedtaket om nedleggelse. Vi vet at det er flere politikere som vil ta til orde for det, sier Torunn Gustad Meldal og Marit Sissel Sletne Alsethaug.

Satser på barnehagene

Bakgrunnen for å legge ned grunnskoleteamet er ønsket om å styrke voksentettheten i barnehagene.

– Vi satser på en betydelig økning av voksentettheten i barnehagene, og trenger inndekning for å gjennomføre dette, sier ordfører Ivar Vigdenes.

– Hva er besparelsen på å legge ned grunnskoleteamet?

– Teamet har en årsavsetning på 1.020.000 kroner i året. Halvårsbesparelsen for 2018 blir dermed 520.000 kroner.

– Teamet har i dag 28 løpende saker. Hva skjer med dem?

– Innsparingen er lagt inn først fra neste høst. Det gjøres med tanke på at vi skal få tid til å tenke på videre ivaretagelse av det viktige arbeidet som er igangsatt, men som vi ønsker å ta videre i en annen form, sier ordføreren.

– Finnes det en mulighet for å finne en løsning for videre drift?

– Ja, men i en annen form. Det er viktig å ta videre de erfaringer som er gjort med grunnskoleteamet. Det kommer en evaluering om teamets arbeid, og ut fra den må vi finne ut hvordan vi best skal ivareta dette, sier Ivar Vigdenes.