Toppdager for Vikans Gartneri i Stokkhaugan i disse dager. Dagsomsetning opp mot 1 million kroner. Helt nord i Troms fryder de seg nå over julestjerner fra Lars Vikan.

– Vi produserer sjøl rundt 150 000 juleblomster her i Stjørdal, hvorav 130–135 000 er julestjerner. Det andre er asalia og ildtopp. Dette er varer vi selger, fire selgere er i aksjon, og vi leverer juleblomster fra Tromsø i nord og du kan si Alvdal i sør, sier gartnerieieren i Stokkhaugan, Lars Vikan.

Tamt for julegleden

Julestjerna har for lengst satt den mer tradisjonelle julegleden i skyggen.

– Julegleden har kommet mer og mer bort, og den produserer vi ikke sjøl. Vi kjøper den inn fra et gartneri på Inderøy. Vi distribuerer dem sammen med andre juleblomster, med egne biler og annen transport ut til kundene, sier Vikan. Rundt 250 kunder har Lars Vikan som da tar blomster og planter fra og gjennom gartneriet i Stokkhaugan.

– Julegleden taper terreng, men hva med julestjerna?

– Jeg kan nok si at også julestjerna har nådd toppen. Det ser vi på etterspørselen og bestillingene. Den får sterkere konkurranse fra både rød og kvit ildtopp, så julestjerna synes å ha nådd toppen, sier Vikan.

20 ansatte på jobb

Julestjernene produserer han sjøl. Starten på det arbeidet skjedde for vel et halvår siden. Så gartneren starter juleforberdelsene lenge før andre begynner å tenke jul.

I disse dager er over 20 ansatte i gartneriet opptatt med salg og pakking av juleblomster, 150 000 planter. Gartneriet i Stokkhaugan har en årsomsetning på 60 millioner.