De to opposisjonspartiene vil i sitt alternative budsjett blant annet redusere eiendomsskatten allerede neste år, og fase skatten helt ut av budsjettene i løpet av fem år.

- Eiendomsskatt er en uverdig dobbeltbeskatning av innbyggere og næringsliv i kommunen En skatt som hverken tar hensyn til den enkeltes inntekt eller gjeldsgrad. Vi vil jobbe for et godt tjenestetilbud i Malvik kommune, men ikke sende regningen til kommunens innbyggere i form av eiendomsskatt, skriver gruppelederne Eva Lundemo og Lill Harriet Sandaune i presentasjonen av partienes felles budsjettforslag.

Politiske forskjeller og veivalg

Med Høyres fem og FrPs tre av totalt 31 representanter i kommunestyret regner ikke Lill Harriet Sandaune og Eva Lundemo med at det alternative budsjettforslaget vil ha noen større mulighet til å bli vedtatt.

Det å legge fram vårt alternative forslag til budsjett vil vi vise en økonomisk politikk som gjør kommunen i stand til å yte forsvarlige lovpålagte tjenester. I flere år har Malvik kommune gjennomført nedskjæringer og omstillingsprosesser for å kunne møte den stadig vanskelige økonomiske situasjonen som kommunen er i. Malvik kommune er nå avhengig av å kreve inn 30 millioner kroner årlig i eiendomsskatt, for å unngå underskudd i regnskapene, forklarer de to opposisjonspolitikerne.

Ikke nødvendig med kommunal barnehage

Høyre og FrP skriver at de ønsker både bredde og mangfold i barnehagetilbudet, og at det er en offentlig oppgave å legge til rette for et tilstrekkelig tilbud av barnehager, føre tilsyn for å sikre god kvalitet og trygghet. Men de mener det ikke nødvendigvis er en offentlig oppgave å bygge og drive barnehager.

Uten private barnehager ville vi ikke hatt full barnehagedekning. Brukerundersøkelsene viser at foreldrene er svært fornøyde med tilbudet. I tillegg gir de et mangfold i tilbudet, mener Lundemo og Sandaune.

De mener at det er store penger å spare for kommunen ved å la private bygge ut og drifte den planlagte nye barnehagen på Vikhammer.

Prioriterer Saksvik skole

Høyre og FrP mener det nå er på tide å prioritere prosjektering av ny skole på Saksvik. De vil at dette arbeidet skal starte allerede i 2019, med bygging av ny skole i 2020 - 2021.

De legger inn 40 millioner kroner i økonomiplanen for 2019 og 2020 for bygging av basishall knyttet til ny Vikhammer ungdomsskole.

- Basisferdigheter er svært grunnleggende for alle typer idretter og også andre typer aktiviteter, og bidrar til å fremme folkehelsen på en god måte. En basishall vil være en idrettshall tilrettelagt spesielt med tanke på basisøvelser alle idretter vil ha nytte av. Idrettens behov for tilrettelegging for trening og konkurranser må derfor legges til grunn for konseptet for den aktuelle hallen, mener Eva Lundemo og Lill Harriet Sandaune.

Fortau i Fagottvegen og Vikhammeråsvegen

Vi mener det er på høy tid at det nå tilrettelegges for trygg skoleveg også i Fagottvegen og Vikhammeråsvegen. Planene må nå gjennomføres, for det er først når prosjektet er gjennomført, at vår innbyggere kan dra nytte av det. Vi foreslår å budsjettere med Malvik kommune sin andel alt i 2018, skriver de to gruppelederne.

Sommeråpen barnehage

Høyre og FrP mener at det er registrert et behov for et tilbud om sommeråpen barnehage. Derfor vil de ha et opplegg hvor foreldre som har behov for barnehagetilbud i sommerferien, får plass i en annen barnehage der en eller flere av de kjente ansatte jobber om sommeren.

En million til frivilligheten

Malvik Høyre og Malvik FrP foreslår at det settes av en million kroner som tilskudd til aktiviteter i regi av de frivillige organisasjonene.

- Potten skal utlyses og tildeles prosjekter som utvikler og skaper nye aktiviteter, som skaper samarbeid mellom organisasjoner og grupper, eller mellom frivillige og offentlige aktører, forklarer Lundemo og Sandaune.

De vil dessuten at kommunen skal ha eget næringsfond for å styrke nyskapning, innovasjon og næringsutvikling.

- Det kommunale næringsfondet skal være tilgjengelige for finansiering av både nyetablering og videreutvikling av eksisterende bedrifter og det skal årlig implementeres 500.000 kroner til dette næringsfondet, mener Eva Lundemo og Lill Harriet Sandaune.