Politikerne erkjenner at de kan gjøre lite med salget av barnehagen til et nytt selskap. Stjørdal kommune kom aldri i posisjon til å kjøpe barnehagen.

Flere kommunale barnehager

Arbeiderpartiets Joar Håve tok opp spørsmålet da kommunestyret diskuterte eierskiftet torsdag. Håve pekte på at Stjørdal kommune nå har så stor andel private barnehager at det gir kommunen en økonomisk styringsutfordring. Håve presiserte at hans betraktninger er prinsipielle, og ikke først og fremst rettet mot Fosslibekken Barnehage.

– En større andel kommunale barnehager vil gi kommunen bedre muligheter til å styre kapasiteten og økonomien, mener Håve.

Enig

Håve fikk langt på vei følge av Høyres Ole Andreas Aftret. Han er tydelig på at Stjørdal kommune ikke skal presse private barnehageeiere til å selge. Likevel har den store andelen private barnehager stor innvirkning på kommunens økonomi. De private barnehagene ta inn flere barn uten rett til barnehageplass.

Private Fosslibekken Barnehage ble tidligere i år solgt til Espira-gruppen som også har overtatt Muruvik Barnehage. Espira er heleid av det svenske utdanningsselskapet AcadeMedia AB. Espira er et norskregistrert aksjeselskap med hovedkontor i Oslo. Espira driver over 90 barnehager i Norge og har ca. 2.300 ansatte.

Eierskiftet omfatter bare driftsselskapet, ikke selve barnehageeiendommen.

Må ha godkjenning

Driften av private barnehager er strengt regulert gjennom lovverket. Alle private barnehager må ha godkjenning fra kommunene.

Stjørdalsrådmann Anne Kathrine Slungård har gitt stjørdalspolitikerne beskjed om at det er vanskelig for kommunen å gripe inn i salget dersom den private barnehagen oppfyller alle krav loven setter. Derfor har stjørdalsrådmannen innstilt på at stjørdalspolitikerne tar eierskiftet i barnehagen til orientering. Det har kommunestyret nå gjort.