På Facebook har det de siste dagene rast en debatt om hvem som kan ferdes i de oppkjørte skiløypene i Remarka.

I hovedsak er det to ulike syn som kommer til orde på Remarkas egne Facebook-sider. Noen ønsker at alle skal kunne ferdes i marka, også gående og hundeeiere. Andre mener at skiløypene burde forbeholdes skiløpere, og at turgåere ødelegger sporene. Hundeiere får gjennomgå i kommentarfeltene, og mange mener at firbeinte ikke skal bruke løypenettet sammen med eierne.

Provosert

– Kjenner jeg blir utrolig provosert. Virker nesten som enkelte gjør det på pur f... Tusenvis av fine turstier i omegn, må det traskes i nypreparerte skiløyper?!, skriver en kommentarforfatter.

– Skiløypa er for skigåing. Basta. Det handler om sunn fornuft og respekt for andre. Gleder meg til skiturer i Remarka, håper ingen fotgjengere er uheldig og treffer meg, skriver en annen.

– Det ser ut for mæ at det e fullt mulig å gå på ski om noen har gått i løypa! Skjerpings folkens ! Det e positivt at folk er i stand te å kom sæ ut ! La det her bli siste året med denne krangelen ! Vær positiv så går alt så bra !, sier en tredje Facebook-bruker.

Takker for seg

Siri Bones er en ivrig bruker av løypene, og hun valgte til slutt å si at nok er nok etter at det hele tok av på Remarkas offentlige Facebook-side.

– Jeg takker nå for meg på denne sida. Har hatt mye glede av den, delt noen bilder, kommet med noen spørsmål og fått en del info. Dessverre synes jeg at kommentarene og innleggene og diskusjonsformen til tider her inne er på et sånt nivå at jeg ikke lenger ønsker å verken bidra eller lese dette. Det er ikke et hyggelig sted å være lenger.

Bones ønsker ikke å kommentere saken utover det hun har skrevet på Facebook, men gir Bladet tillatelse til å trykke hennes ytringer.

– Jeg har ikke brukt løypene enda denne sesongen. Vet ikke om jeg kommer til å gjøre det heller. Turer i skogen med mine 4-bente venner skal være lystbetonte og hyggelig. Her kommer det trusler og surmaga kommentarer fra voksne folk som ikke hører hjemme noe sted. Hvis jeg skulle ta meg en tur en tidlig morgen, slipper jeg i alle fall å lese om hvor lite velkommen jeg er i marka på denne siden, skriver Bones.

Ta hensyn til hverandre

– Det virker ikke som at noen reflekterer at de faktisk ødelegger oppkjørte løyper. Jeg mener at alle må kunne ferdes i løypene, men at man må ta hensyn til hverandre. Da vil vi få til at dette skal fungere. Husk at uten skigåerne hadde vi heller ikke hatt lys, sier Ole Hermod Sandvik, varaordfører i Stjørdal og ivrig skiløper.

Selv om han mener at alle skal kunne ferdes i turnettet, har Sandvik irritert seg over at turgåere har trampet ned oppkjørte skiløyper og hundeeiere som ikke har tatt opp hundelorten fra løypene. Selv har han bokstevlig talt sporet inn i hundeavføring på skituren, noe han har merket i etterkant.

– Det har hendt at det har luktet hundebæsj i bilen etter at jeg har kjørt hjem fra skitur. Vi liker heller ikke at hundebæsj flyter omkring i sommerhalvåret. Mye ressurser brukes på å kjøre opp løypene, og da er det ikke akseptabelt at folk ødelegger sporene, sier han.

Sesongens første skitur

Margit Eide og datteren Susanne Eide Haug var torsdag ettermiddag ute på sesongens første skitur i Remarka. De loverpriser løypeforholdene.

Saken fortsetter under bildet.

Margit Eide og datteren Susanne Eide Haug er ivrige skiløpere, som mener debatten om bruk av Remarka har sporet av. Foto: Frank Skaufel

– Vi ønsker egentlig ikke å delta i debatten, som vi har lest om på Facebook. Det er kjempefint at folk vil være aktive, men man trenger ikke gå midt i løypene. Det er viktig at folk viser respekt for hverandre, sier de.

Eide og Eide Haug mener at debatten er blitt for voldsom.

– Det har sporet av, og det var har mange usakligheter fra begge sider, sier de.

Selv ønsker skiløperne at turgåere skal ta hensyn.

– Mange bruker masse tid på å oppkjøring av løypenettet, og da er det ikke heldig at sporene blir ødelagte av turgåere. Dessuten kan det være risikofylt hvis det kommer skiløpere i stor fart rundt en sving eller ned en bakke. Hunder ser vi ikke problemet med. De setter ikke mer spor enn en skøytestav. Samtidig er ikke problemet så stort her i Remarka, understreker Eide og Eide Haug.