I forrige uke kunne man lese et innlegg ført i pennen av Terje Hansen fra FrP i Malvik. Fokuset var stort sett negativt, og Hansen var svært oppgitt over feilene som har blitt gjort i Malvik i de siste ti årene.

Det ble klaget på både billigsalg av tomter og økonomiske konsekvenser av ulike kommunestyrevedtak. Her må nevnes at Frp gjerne har stemt for noen av vedtakene selv.

Hansen har kanskje glemt hva en utbygger måtte betale for den såkalte Stilastomta da han selv satt i kommunens politiske ledelse? – 50 øre var prisen! – Det var billig det!

Når kommunen i tillegg ble sittende med hele regninga på opprydding av forurenset masse, så ble dessverre dette et dyrt salg for Malvik kommune.

Alle kan ta valg som i ettertid viser seg å ikke gå helt som tenkt. Slike valg kommer vi nok alle og enhver borti i tida som kommer også. Alt er lettere å kritisere i etterpåklokskapens lys. Uansett om man prøver seg på det ene eller det andre er det en ting som er helt sikkert: Vi veldig lite tjent med negative politikere som har fokuset i fortiden. For å utvikle Malvik videre må vi ha et positivt blikk fremover, og vi må våge å satse på kommunen vår.

Framoverblikk! Det er godt å se at flertallets budsjettvedtak i 2015 og 2016 gir positive resulter. Resultater som gir økt stabilitet og soliditet i kommuneøkonomien vår inn i framtida. Vi kommer til å fortsette å produsere gode resultater også i årene som kommer.

Til de av dere som fremdeles snakker om økonomisk rot og lite økonomisk kontroll i Malvik: Beklager, dere tar feil. - Økonomien er under kontroll og vi har for alvor startet jobben med å bygge opp en solid sparekonto for fremtidige uforutsette utgifter og investeringer. Malvik-økonomien er godt i gang med å bli robust.

Budsjettet vi vedtar på mandag er stramt, samtidig som det er framtidsrettet, dette er nødvendig for å sikre fortsatt trygg styring og nødvendig utvikling av Malvik. Det er viktig for å sikre stabile og gode tjenester til kommunens innbyggere i årene som kommer, og for å sikre viktige investeringer som nye ungdomsskoler i Hommelvik og på Vikhammer.

Vi holder det vi lover. Hommelvik ungdomsskole fikk vi vedtatt bygd og finansiert. Skolen ble ikke finansiert med «Monopolpenger» og skjøvet frem i tid, den ble finansiert ved tøffe prioriteringer slik at den kan tas i bruk om noen måneder. Planlegging av ny ungdomsskole på Vikhammer har kommet langt, den kommer til å bli bygd, vi er klare for å sette spaden i jorda neste år og finansieringen er allerede lagt inn, med ekte penger.

I Malvik er det bare Høyre og FrP som ikke har bein nok i nesa til å innrømme at et kutt i eiendomsskatten ville betydd kroken på døra for ny ungdomsskole i både Hommelvik og på Vikhammer. Dersom vi skulle redusert eiendomsskatten uten å sette noen av disse investeringene på vent langt inn i framtida, måtte vi ha kuttet vesentlig i tjenestetilbudet til våre innbyggere. Det ville ha medført et farvel til leirskole og skoleskyss, mindre brøyting og strøing, reduksjon av både vedlikehold av bygg, antall lærere og helsesøstre, ytterligere ferielukking av barnehagene og nei takk til Sommer og vinter-Malvik, bare for å nevne noe. Det er dette som er realitetene.

Noen prioriteringer ekstra gjør vi når vi vedtar budsjett og økonomiplan på mandag. - Det gjør vi for at vi har tro på at Malvik skal bli en enda bedre kommune for våre innbyggere. Jeg skal nevne to av endringene i dette innlegget, resten av endringene får du med deg om du klikker inn på «Malvik kommune-TV» på mandag (Hele kommunestyremøtet sendes direkte på kommunens hjemmesider).

Vi vil blant annet ha flere gode ansatte i eldreomsorgen. Dette vil vi oppnå med en ytterligere satsing på flere heltidsstillinger i helse og omsorg. Vi har tro på at flere hele stillinger vil sikre stabilitet og kvalitet i omsorgen til våre eldre. Malvik har blitt satt på norgeskartet når det gjelder årets arbeid for flere heltidsansatte og for resultatene dette arbeidet har gitt. Vi har store forventninger til hva vi skal få til neste år.

Vi ser at det er et prekært behov for en ny idrettshall i Hommelvik, både for idretten men ikke minst for skolene. Derfor velger vi å sette av penger til ny hall i 2020. Vi er mange som har stått på i flere år for å få dette tiltaket prioritert, og det føles godt og endelig se starten på Hommelvikhallen. Jeg registrerer også at ungdomsrådet klart og tydelig stiller seg bak denne prioriteringen.

Vi er satt til å prioritere innenfor de rammene vi er gitt, og da kan vi ikke oppfylle alle ønsker på en gang. Det er mye mer enn det vi vedtar på mandag vi også ønsker å få på plass. Og vi kommer til å fortsette utviklingen av Malvik ved å legge stein for stein.

Så da gjenstår det bare å si en ting:

God jul, godt nytt år og Happy Malvik!

Matz Ulstad

Formannskapsmedlem for Arbeiderpartiet