Venstre, Pensjonistpartiet og Kristelig Folkeparti foreslår å øke egenbetalingen med 376 kroner for helårsplass ved kulturskolen. De økte inntektene skal brukes til å redusere ventelistene og gi flere elever et tilbud.

De tre minste opposisjonspartiene legger fram eget forslag til endringer i budsjettet for neste år.

– Rådmannen har lagt fram et solid budsjettforslag som tar høyde for de politiske signalene og vedtakene som er gjort. Derfor er det liten grunn for oss til å foreslå større endringer når kommunestyret på mandag skal behandle budsjettet for neste år og investeringsplanen for kommende periode. Vi foreslår flytting av rundt en million i et budsjett på en milliard kroner, sier gruppeleder Torgeir Anda på vegne av Venstre, Pensjonistpartiet og Kristelig Folkeparti.

Saken fortsetter under bildet.

På vegne av Venstre, Pensjonistpartiet og Kristelig Folkeparti legger Torgeir Anda fram forslag til noen mindre endringer i budsjettet for neste år. Foto: Trond Nøstberg

De tre partiene har til sammen fire av kommunestyrets 31 representanter.

Økt egenbetaling

I sitt alternative budsjett har de tre partiene lagt inn en økning i egenandelen for kulturskolen, fra 3404 til 3780 kroner for helårsplass.

– Kulturskolen er viktig, men det må gjøres endringer i hvordan kulturskolen drives for å få flere med. Samtidig ønsker vi ikke at kommunens subsidiering av tilbudet økes. I dag er den 19.000 kroner for hvert helårstilbud. Med vårt forslag økes inntektene med 100.000 kroner, som vi foreslår skal brukes til å redusere køen av søkere, som i dag er på 121 elever. Målet må være at det neste år blir 20 nye plasser, og det uten at kommunens utgifter økes, sier Torgeir Anda.

Klima viktig

De tre partiene foreslår at rådmannen utreder en effektivisering av energiforbruket, og at han kommer tilbake med en sak for politisk behandling i løpet av neste år.

–Det er ikke tidligere lagt opp til et eget klimaregnskap og budsjett for kommunen. Det er et omfattende arbeid som krever ekstra ressurser. Vi ser at flertallspartiene legger inn et beløp til utarbeiding av en klimaplan. Men vi foreslår en dobling, og setter av 300.000 kroner til utarbeiding av klimaregnskap og klimabudsjett for kommunen aktiviteter. I tillegg foreslår vi at det avsettes 10.000 kroner ekstra til klimafond, sier Anda.

Idrettshaller

– Det er behov for ny idrettshall i Hommelvik, og rådmannen legger opp til at denne skal utredes i løpet av kommende år. Flertallspartiene legger inn totalt 50 millioner kroner i investeringsbudsjettet fordelt på 2019 og 2020. Dette støtter vi. Men vi foreslår i tillegg at det utredes ny sal for kroppsøving og for interne arrangement på Saksvik skole, og at det prosjektet legges fram til budsjettbehandlingen neste år slik at det kan gjennomføres i planperioden, forklarer Torgeir Anda.

– Frivilligheten er limet i ethvert lokalsamfunn, og vi legger vekt på gode tilbud til barn og ungdom og grupper som har ekstra behov. Derfor vil vi styrke det frivillige arbeidet med 20.000 kroner til revmatismeforeningens varmtvannstrening. Hommelvik juniorkorps får vi vårt forslag 30.000 kroner, Vikhammer og Saksvik skolekorps får 32.000 kroner. Og vi legger inn 158.000 kroner i ekstra midler som de frivillige organisasjonene kan søke på, sier Anda.

De tre legger også inn 200.000 kroner til økt satsing på digitalisering i skolen, det samme beløpet for å styrke arbeidet med økt andel heltidsstillinger i kommunens virksomheter.

Inndekning

For å dekke inn kostnadene til endringsforslagene vil V, PP og KrF hente 650.000 kroner fra et generelt krav om en halv prosent effektivisering i kommunens virksomheter. De henter i tillegg 300.000 kroner fra flertallspartienes styrking av økonomisk stabilitet.