Fra mandag denne uken blir du ikke lenge ønsket velkommen til Nord-Trøndelag når du kommer kjørende E 14 fra Sverige. Nå blir du ønsket velkommen til «Trøndelag fylke». Eller «Trööndelagen fylhke», som det også står.

Nå får nemlig alle nye fylkes-skilt også samisk tekst i tillegg til norsk.

Samisk

– Tidligere har det vært samiske skilt når man kom til en kommune som også hadde samisk som språk. Men på rene fylkesskilt har vi ikke hatt det før. Når vi gjør det nå, er det etter ønske fra fylkespolitikerne, sier Eva Solvi.

Fra 1. januar blir hun avdelingsdirektør for en ny og sammenslått Trøndelag Vegavdeling innenfor Statens vegvesen.

Større kompetanse

Eva Solvi mener at det vil ha mer enn ren symbolsk betydning å slå sammen de to avdelingene i Nord- og Sør-Trøndelag til én enhet.

– Vi har tidligere vært snaut bemannet. Nå blir vi vi et større miljø. Dermed kan vi jobbe mer fleksibelt og utvikle spisskompetanse. Samlet sett får vi større kompetanse enn vi har hatt tidligere, sier Eva Solvi.

Kulturforskjeller

Selv om de to avdelingene har arbeidet innenfor samme regelverk, legger den nye avdelingsdirektøren ikke skjul på at det har vært kulturforskjeller mellom Statens vegvesen i de to tidligere trønderske fylkene.

– Innenfor regelverket har det alltid vært handlingsrom for tollkninger. Nå skal vi jobbe med å bli mer enhetlig og hente det beste fra begge de to tidligere avdelingene, sier hun.

To milliarder

Vegavdeling Trøndelag i Statens vegvesen har to eiere, Staten og Trøndelag fylkeskommune.

Det er ikke småtteri, det som den nye Vegavdeling Trøndelag skal drive med. For 2018 har avdelingen et budsjett på 2,014 milliarder kroner. Den har ansvaret for 6000 kilometer fylkesveinett og 745 kilometer riksveier, i tillegg til nærmere 40 kilometer gang- og sykkelveier langs riks- og fylkesveiene i Trøndelag.