Det er Norsk Havreforening som står bak denne konkurransen, og av hensyn til klima, vær og vind, er det bønder fra Trøndelag og Østlandet som ser hensikt i å konkurrere i dyrking av havre.

Det var Karstein Brøndbo, sekretær i Norsk Havreforening, som nylig presenterte resultatlista etter årets konkurranse, hvor Alstadhaug Havredyrkelag gikk seirende ut. Det er fire gårdbrukere på det seirende lag, foruten Fiskvik og hegge, to gårdbrukere fra Levanger, levangerbønder som forklarer navnet Alstadhaug havredyrkerlag. Det var tilsammen ni lag som deltok i konkurransen, fem fra Trøndelag og fire fra Østlandet.

Maraton

Hegge sier at dette er en konkurranse om økonomi og korndyrking.

– Det handler kort om lønnsomhet, da en høyest mulig kornavling med høyest mulig kvalitet, fratrukket kostnader knyttet til gjødsel, såkorn, etablering med hensyn til maskiner, og eventuelt sprøyting. Så kommer også som kostnad, tørkinga av kornet, og her scorer vi godt sammenlignet med kornet på Østlandet, hvor fuktigheten i kornet ved høsting er langt høyere enn for vår avling, sier Hegge.

Bedre lønnsomhet

Det betyr at kornbøndene på Østlandet får betydelig større kostnader med tørking av kornet sammenlignet med Fiskvik og Hegge, og lønnsomheten klarer bøndene på Østlandet likevel ikke å utligne sjøl om de har betydelig større avling pr, kvadratmeter areal.

– Det er dekningsbidraget som her er avgjørende. Vi har 1144 kroner pr dekar i dekningsbidrag, bøndene på Østlandet under det halve av det vi har. Det resulterer i at vi går av med seieren, sier Johan Olav Hegge.

En saksopplysning kan være at sjøl om det er kornbønder fra Skatval som var på vinnerlaget her, så tar de hjem seieren med korn dyrket rett øst for Værnes kirke, på areal Kvithamar forskningsstasjon har brukt gjennom flere år. Uansett, det var flere havredyrkere fra Stjørdal med i konkurransen, også de med havre dyrket øst for Værnes kirke på tidligere forskningsareal. Samme været, samme jorda for de lokale deltakerne, men dyktigst var Hegge og Fiskvik.