Bjørn Borge Skei har takket ja til stilling som prosjektkoordinator vannforvaltning. Dette er en nyopprettet prosjektstilling med 3 års varighet som skal bidra til god vannkvalitet i Stjørdalsvassdragets vannområde.

–Dette blir veldig spennende. Faglig sett er det en veldig interessant stilling og det som også fenget mest var at jeg har et forhold til både Stjørdal og Meråker. Det er mye å sette seg inn i og jeg gleder meg til arbeidet, sier Skei.

Han bor i Levanger og de siste årene har han jobbet ved Veterinærinstituttet i Trondheim, hvor han har deltatt i arbeidet med å bekjempe Gyrodactylus salaris.

Arbeidsoppgavene vil bestå i å følge opp vannforskriften og regional vannforvaltningsplan, være pådriver for samarbeidsprosjekter for bedring av miljøtilstand i vannområdet og legge til rette for kommunenes oppfølging av forurensninger til vassdraget.

En vesentlig del av arbeidet vil handle om å tilrettelegge for kommunenes oppfølging av spredte utslipp, utarbeide søknader om støtte til vannovervåking, tiltak og gjennomføring.

Skal ikke forringes

Han har bare overfladisk sett på vassdraget, men vet at det er et stort engasjement rundt elva.

– Jeg kommer til å se på hele vassdraget og det overordnede er at det ikke forringes. God økologisk tilstand betyr tilfredsstillende naturlig mangfold av sjøørret i sidevassdragene, planter, insekter og andre dyr. Økologisk tilstand avhenger også av kjemisk tilstand i vannet, som igjen er knyttet til miljøgifter, sier han.

Forurensning blir et viktig tema.

- Både diffuse kilder og punktutslipp. Her må det vurderes hva som er de mest effektive tiltakene. Sammen med habitatforbedrende tiltak vil dette forhåpentlig også gi bedre tilgang på gyteområder og oppvekstområder for fisken, sier Skei.

Samordning

Han er fullt klar over at oppgaven er omfattende, og tror at mye av arbeidet vil gå til å få i gang prosjekter.

–Jeg skal sette meg inn i den vannforvaltningsplanen som eksisterer og tror på fremdrift i samarbeid med kommunene, elveeierlaget, ideelle- og private aktører, sier Skei.

Skei har god kjennskap til laksevassdrag og har arbeidet med bekjempelse av Gyrodactylus salaris i Norge i Skibotn, Rana og Rauma. Herunder ansvar for utvikling og tilpasning av utstyr, befaring og kartlegging i felt. Hydrologi. Bevaring og reetablering av villfisk, herunder utsett av rogn og yngel i flere vassdrag. Gytefiskregistreringer og habitatsundersøkelser.

Skei har faglig bakgrunn som økotoksikolog (marinbiolog) med bachelorgrad fra NTNU og mastergrad fra UiO. Han er også tidligere dykker i Sjøforsvaret, utdannet ved Dykker- og froskemannskolen i Bergen. Skei vil ha kontorplass i begge kommuner.