Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Meråker kommune samarbeider om to prosjekt som skal sikre Kvernbekken og Meråker sentrum mot kvikkleireskred. I neste uke starter NVE med sin del av jobben i Kvernbekken, som ligger først i løypa.

Om et par måneder setter også kommunen i gang.

Sentrumsutvikling

Jobben består av to prosjekt som er vevd sammen. NVE skal sikre Kvernbekken, samtidig som kommunen skal fjerne masse fra to høydedrag for å lette trykket på kvikkleireforekomstene i området. Dette skal sikre sentrum mot kvikkleireskred. Når alt er ferdig, vil det frigi Meråker sentrum med tanke på videre utvikling.

– Manglende rassikring har vært en propp i systemet og hindret utvikling i Meråker sentrum, sier Oddbjørn Kaasa, Meråker kommunes mann i prosjektet.

Steinsetting

NVEs prosjektleder Geir Hagen forteller hva som skal skje:

– I første omgang skal vi steinsette Kvernbekken en kilometer oppover for å sikre den mot erosjon. Samtidig har vi et samarbeid med kommunen, som kjører sitt avlastingsprosjekt i nærheten. Når vi har fått steinsatt bunnen og sidene, setter kommunen i gang med jobben som de skal gjøre. Massene som kommunen fjerner, blir brukt til å fylle opp bak steinsettingen på sidene. Dette sparer samfunnet for en god del penger, sier prosjektlederen.

Fiskebekk

I tillegg til selve sikringsarbeidet skal Kvernbekken også gjøres tilgjengelig for fisk. Tidligere har Kvernbekken væt kjent som en god gytebekk. Men punktet der bekken passerer E 14, er nå utformet slik at fisken ikke lenger kommer seg opp i bekken.

– Vi har fått med oss Vegvesenet på å gjennomføre tiltak slik at fisk kan komme seg opp i Kvernbekken igjen, sier Geir Hagen.

Deler regningen

Arbeidet med å sikre Kvernbekken har en prislapp på 8,3 millioner kroner. NVE betaler 80 prosent, mens kommunen betaler 20.

Samtidig bidrar NVE med penger til kommunens prosjekt med å nedplanere og fjerne masse, slik regelen er når det handler om å sikre eksisterende bygg og anlegg i et område som omfatter flere boliger, gårdsbruk, ambulansestasjon, renseanlegg og E 14.

Ryddig samarbeid

Geir Hagen regner med at hele arbeidet vil være fullført i løpet av 2018, om det ikke skjer uforutsette ting som gjør at NVE må konsentrere innsatsen sin andre steder.

Han skryter samtidig av samarbeidet både med Meråker kommune og med grunneierne som blir berørt av arbeidet.

– Samarbeidet har vært utrolig ryddig og greit, sier NVEs prosjektleder Geir Hagen.