En klage på at naboeiendommen vil få mindre sol, bekymring for grunnforholdene og faren for setningsskader på naboeiendommen ble ikke imøtekommet verken av administrasjonen eller politikerne i Utvalg for areal og samfunnsplanlegging.

Bygningsloven en ja-lov

– Plan- og bygningsloven er en ja-lov, og det skal noe til før vi kan si nei begrunnet i redusert utsikt eller endringer i sol- og skyggeforhold på naboeiendommene. Vi har ikke hjemmel i lovverket til å si nei til dette byggeprosjektet, sa saksbehandler Svein Stræte under behandlingen av en naboklagen på oppføringen av en ny enebolig i boligfeltet Smiskaret i Malvik.

Boligen ferdig bygd

Det var i mai i 2016 det ble søkt om å få rive en eldre bolig og bygge ny enebolig over tre plan på eiendommen i Smiskaret.

Malvik kommune godkjente først igangsetting, men valgte å trekke den tilbake etter at det kom inn flere merknader til byggeplanen. Men da det ikke ble funnet grunn til å etterkomme noen av merknadene fra naboene ble det gitt ny byggetillatelse i august det samme året.

Det til tross for at det ble mottatt ny naboklage valgte utbygger å ferdigstille boligen, og boligen ble gitt ferdigattest i oktober i fjor.

Kan påvirke solforholdene, men ikke nok

– Byggesøknaden gjelder to gårds- og bruksnummer, inkludert en av få tomter som ikke har vært bebygd i Smiskaret. Det står en eldre bygning på en del av eiendommen. Dette bygget skal rives når det nye bygget er ferdig, forklarte Svein Stræte.

Saksbehandleren mener at det ikke vil gi så mye skygge at det er grunn til å gi avslag på søkndagen.

– Den nye boligen kan påvirke solforholdene litt tidlig på dagen. Resten av dagen ser vi ikke at det vil gi skygge på naboeiendommene. Derfor ser vi ikke at det kan gis avslag på søknaden, eller at klage fra nabo kan etterkommes, forklarte saksbehandleren før utvalget enstemmig sluttet seg til innstillingen og avviste naboklagen.

I tråd med reglene i klagesaker sendes saken over til fylkesmannen i Trøndelag for videre behandling.

Saken ble behandlet i Aresam-møte i Malvik kommune torsdag.