Det går fram av en orientering som rådmann Anne Kathrine Slungård nå sender til politikerne i Stjørdal. Både formannskapet og komité levekår har bedt rådmannen følge opp utbetalingene av sosialhjelp i Stjørdal tett.

LES OGSÅ: Sosialhjelp eksploderer

Kommunestyret har gitt rådmannen i oppdrag å passe på at det blir satt i verk tiltak som reduserer den kraftige økningen i utbetalinger av økonomisk sosialhjelp i Stjørdal.

Reduserte satsene

I fjor høst vedtok flertallet i kommunestyret å redusere de veiledende satsene for utbetaling av sosialhjelp. Politikerne ba rådmannen sørge for å gjennomføre lovens krav om aktivitetsplikt for alle som mottar sosialhjelp og er under 30 år.

I en orientering som nå legges på bordet til politikerne i komité levekår og formannskapet, skriver rådmannen at NAV Værnes har hatt fokus på aktivitetsplikt både før og etter kravet ble lovfestet for et år siden.

To uten aktivitetstilbud

Nå i januar er det til sammen 34 brukere under 30 år som mottar sosialstønad i Stjørdal. Bare to av disse står for tida uten aktivitet ved årsskiftet.

Rådmannen vurderer det slik at i løpet av hele 2017 var det fem-ti personer under 30 år i Stjørdal som mottok sosialstønad uten aktivitet.

LES OGSÅ: Derfor sprekker sosiahjelpen i Stjørdal

Rådmannen karakteriserer dette tallet som naturlig. Årsaken til manglende aktivitet kan være kortere opphold etter nylig gjennomført tiltak, eller at personene venter på å starte med aktivitetstiltak.

– Hovedsaken er at brukerne følges opp med en plan for å bli selvforsørget, og at periodene uten tiltak eller aktivitet blir så kort som mulig, skriver rådmannen i orienteringen til politikerne.

Hun peker på at det også stilles krav til egenaktivitet fra mottakerne av sosialhjelp for å nå dette målet. Aktiv jobbsøking og jobblogg er en del av egenaktiviteten som kreves.

Vurderer daglig oppmøte

Rådmannen skriver at daglig oppmøteplikt er under vurdering.

LES OGSÅ: Vil kutte sosialhjelp og vurdere daglig møteplikt

– Dette må gjøres slik at personvernet blir ivaretatt. Rådmannen har videre iverksatt et utredningsarbeid knyttet til et system for aktivitetsplikt for alle mottakere av sosialhjelp. Et slikt system vil legges fram til politisk behandling når utredningen er utført, skriver rådmann Anne Kathrine Slungård.

LES OGSÅ: Ingen skal tvinges til å møte på rådhustrappa

Stjørdalspolitikerne vedtok å gå gjennom utbetalingene av sosialhjelp i Stjørdal som i fjor sprengte alle budsjettrammer. Merforbruket var på ti millioner kroner ut over det politikerne hadde satt av i budsjettet.

Stjørdalspolitikerne ønsker en forklaring på den eksplosive veksten i sosialhjelp.