I 2017 ble det beslaglagt kilosvis med narkotika på E14 mellom Storlien og Stjørdal.

(Se egen faktaboks)

Politiet tror imidlertid at mørketallene er store.

– Å anslå hvor stor mengde narkotika som kommer over grensa i løpet av ei uke blir bare spekulasjoner. Men jeg tror det tallet er ganske høyt. Vi ser nok bare toppen av isfjellet, sier politioverbetjent Svein Erik Gjølmesli ved Stjørdal lensmannskontor.

Nytt mønster

Det siste året har politiet sett en helt ny trend. Narkosmuglerne bestiller dopet via internett og henter det på svenske postkontor. Derfra blir stoffet fraktet med bil over grensa og inn til Norge.

Saken fortsetter under bildet.

Politiet ser et nytt mønster blant narkokurerne. Varene bestilles på nett og hentes på svenske postombud. Deretter fraktes stoffet over grensa med bil. Foto: Politiet

– Tidligere reiste smuglerne nedover i Europa og hentet narkotikaen i land som Tyskland og Nederland. Nå har vi sett en endring i mønsteret. Beslagene viser at postvesenet gjør jobben for dem, sier etterforskningsleder Annar Sparby.

Store mengder tungt stoff

I 2016 og 2017 ble det avdekket henholdsvis 12 og 13 postforsendelser med narkotika i Værnesregionen. Fire av forholdene i fjor ble avslørt i tollkontroller på E14. Alle i tidsrommet fra høsten og fram til årsskiftet.

Mandag 7. august ble tre ungdommer tatt med flere hundre ecstasytabletter. Pakken med narkotikaen hadde de tre hentet på et svensk postkontor. Noen dager senere ble en bil med et kjærestepar og et lite barn kontrollert av tollere på norsk side av grensa. I bilen ble det funnet heroin og amfetamin. Pakken med narkotikaen hadde paret hentet ved et utleveringssted for post på Storlien.

Hentet på postkontoret

En drøy måned senere ble to menn i 20-årene tatt med 100 gram amfetamin i Meråker. Også i dette tilfellet var stoffet sendt til Sverige per post. Onsdag 8. november kjørte en bil over grensa på Storlien. I bilen satt en mann og en kvinne i 30-årene fra Møre. I motorrommet på kjøretøyet fant tollere to kilo amfetamin. Stoffet var fordelt i to pakker og hentet ved et postkontor i Østersund.

Saken fortsetter under bildet.

Onsdag 8. november stoppet tollere denne bilen i Flora. I motorrommet ble det funnet med to kilo amfetamin. Stoffet hadde en mann og en kvinne fra Møre hentet på et postkontor i Østersund. Foto: Politiet

Oversikten over beslaglagte mengder og antall saker speiler i realiteten bare politiets innsats på feltet.

– Statistikken viser egentlig bare hvor aktive vi er i et område. Med innsatsen vi har hatt i 2017 er det beslaglagt påfallende store mengder på strekningen. Jeg tror vi vil se mye mer av dette med en større satsing på denne veien, sier Gjølmesli.

Skal ta smuglerne

Og nettopp det har politiet til hensikt å gjøre i 2018. I samarbeid med Tolletaten vil politiet i Værnesregionen intensivere overvåkinga og øke antallet kontroller på og rundt grenseovergangene.

– Vi kommer til å øke fokuset på E14 for å avdekke flere narkosmuglere. Med bakgrunn i sakene fra i fjor høst har vi grunn til å tro at denne veien er mye brukt til innførsel av narkotika, sier Gjølmesli.

Saken fortsetter under bildet.

Tollere stoppet en bil mellom Flora og Hegra natt til 18. desember i fjor. I kjøretøyet ble det funnet kontanter og 2,6 kilo hasj. Bilføreren skal ha vært på tur til Trondheim med leveransen. Foto: Politiet

Politioverbetjenten og sjefetterforskeren tror det i all hovedsak skyldes at risikoen for å bli tatt er mindre på Storlien enn på andre grenseoverganger.

–Trafikken er så stor på Storlien at det er lett å gli inn i mengden. På grensene i Funesdalen eller i Sandvika på Verdal er sannsynligheten større for å bli kontrollert som enslig kjøretøy. Samtidig har jeg et inntrykk av at smuglerne har blitt latere. Det er slutt på den tiden da folk krøp over grensene i skogen, sier Annar Sparby.

Hele Midt-Norge

Politiet er av den oppfatning at smuglerruta på E14 benyttes av narkokurere fra hele Midt-Norge og at stoffet som kommer inn over grensa forsyner et stort marked.

– Det er flere kanaler inn til Norge, men det som kommer over her er ikke nødvendigvis tiltenkt stjørdalsmarkedet, sier Svein Erik Gjølmesli.

Derfor hentes dopet i Sverige

Seksjonssjef Bjørn Arild Sørli i Tollregion Midt-Norge har en teori om hvorfor enkelte velger å bestille narkotika på Internett, for så å hente det ut på svenske postkontor og kjøre over grensa og inn til Norge.

– Det er enklere å bli oppdaget i Norge enn i nabolandet, mener han.

Flere postkontroller

Sørli opplyser at det er Tolletaten som kontrollerer posten som kommer inn til Norge fra utlandet.Det gjøres ved to steder i Oslo.

Saken fortsetter under bildet.

Seksjonssjef Bjørn Arild Sørli i Tollregion Midt-Norge følger med det som skjer på grensa. Foto: Lars Sørnes

– Denne tollavdelingen er utvidet med flere folk de siste årene, og det er langt flere kontroller enn før. Jeg tror det er en medvirkende årsak til at enkelte bestiller narkotika innenfor EU-systemet og henter det ut selv i for eksempel Sverige. Det gjøres postkontroll i Sverige også, men det er ikke like omfattende som i Norge. Det skal være fri flyt av varer innen EU, sier Sørli.

Sju saker på seg

Noen velger også å bestille narkotikaen rett til sin egen postkasse. Flere har blitt avslørt i Værnesregionen.

– En person i Stjørdal har sju saker på seg. Han har bestilt marihuana hjem til seg eller til venner i postkassen, cirka 100 gram hver gang. Det som sendes i posten direkte til private adresser er mindre mengder og som oftest til eget bruk. Skal du tjene penger på det må du ta det med inn i landet selv, for det er for risikabelt å sende, sier Sparby.

– Skremmende utvikling

Tolletaten har før 2017 gjort beslag der dopet er hentet på svenske postkontor.

– Men vi har aldri hatt store beslag før, og der lyktes vi i fjor. Beslagene vi gjorde var sendt via postsystemet i EU og levert på ulike postkontor i Sverige. Det tyder på at dette er en trend. Men jo mer vi avdekker, så vil trolig smuglerne tenke annerledes. Dette kan endre seg raskt, sier Bjørn Arild Sørli.

Han er også av den oppfatning at det foregår mye mer narkotikatinnførsel over grensa enn det folk tror.

Varsler flere kontroller

Sørli varsler i likhet med politiet om økende kontrollvirksomhet i 2018.

– Det er en skremmende utvikling. Vi har hatt, og kommer til å ha enda mer fokus på E14. Nå har vi teknisk utstyr som hjelper oss med kameraet som er satt opp på Teveldalen, som fotograferer i begge retninger. Det aller viktigste er at vi er til stede på veien, og gjør en god jobb når vi stopper aktuelle kjøretøy, understreker han.