Bruk av snøscooter eller ATV i utmarka kan tillates etter søknad til kommunen dersom kjøringen har et nytteformål. Dersom transporten skal skje med snøscooter avgjøres søknaden administrativt, mens bruk av ATV krever politisk behandling av hver enkelt søknad.

Positiv til ATV-transport

Den aktuelle søknaden gjelder transport av ved i området Karlstad – Verkesmarka – Nilsdalen og Snustadåsen, nordøst for Foldsjøen i Mostadmark.

– Nå er det ikke lenger så mange som driver med vedhogst og har behov for transport i utmarka. Men noen er det som har behov for å benytte motorkjøretøy til nyttekjøring, sa miljørådgiver Lars Slettom i Malvik kommune da han la fram søknaden for politikerne i Utvalg for areal og samfunnsplanelgging (Aresam).

– Denne saken gjelder bruk av ATV med belter og derfor kreves det politisk behandling og dispensasjon fra motorferdselsloven. Kjøring av ved i utmarka er et klart nytteformål som lovverket åpner for å godkjenne såfremt kjøringen gjøres på en skånsom måte. Dersom kjøringen skjer i perioder med snø og frossen mark er det akseptabelt å bruke beltekjøretøy, som denne søknaden gjelder, sa miljørådgiver Lars Slettom.

Snødekt og frossen mark

Administrasjonen anbefalte politikerne å godkjenne søknaden forutsatt at kjøringen skjer på vinterføre i perioden 15. november – 15. april. Godkjenningen gjelder for sesongene 2018 og 2019 med 10 dagers vedhogst per sesong. Det skal i ettertid leveres kjørebok som viser antall turer det har vært kjørt.

For å unngå kjøreskader må det kjøres på frossen, snødekt mark og brukes belter på ATV. Kjelke må brukes under transporten og kjøretrasé legges opp med tanke på å unngå kjøreskader i sårbart terreng, heter det i saksfremstillingen.

De sju medlemmene i utvalget godkjente søknaden uten debatt.