Jo Bjørn Wahl og Elisabet Sørensen Brandsæter er dypt konsentrert ved sjakkbrettet. Det er de sammen med hele 5. trinn ved Lånke skole.

Etter en times innføring i sjakkspillet slippes hele klasse 5A ved Lånke skole løs med sjakkbrikkene. Målet er å trene seg opp til en stor skolekonkurranse for hele Trøndelag.

– Jeg har spilt litt sjakk tidligere også, og synes ikke det er så vanskelig, sier Jo Bjørn Wahl, som spiller mot Elisabet Sørensen Brandsæter på bakerste benk.

Saken fortsetter under bildet.

Torbjørn Dahl gir femteklassingene ved Lånke skole en innføring i sjakk. Foto: Bjørn Fuldseth

Konkurranse

Bakgrunnen for sjakk-entusiasmen ved Lånke skoler er at de har blitt med på «sjakk 5'ern».

– Dette er et pilotprosjekt initiert av Norges Sjakkforbund. Ideen er hentet fra Sverige, der man har holdt på med noe tilsvarende i flere år. Det vi gjør er at vi kjører innledende runder i regioner, der man kvalifiserer seg videre til en fylkesfinale, sier Torbjørn Dahl i Hell sjakklubb, som reiser rundt til en del av femteklassingene i distriktet for å gi dem en kort innføring i sjakk.

Invitasjonene til konkurransen ble sendt ut til klassekontaktene i Trøndelag før jul, og responsen har vært overveldende.

– Det er over 100 påmeldte lag allerede. Femteklasser fra Lierne i nord til Frøya i sør. Jeg er engasjert til å reise rundt til de klassene i områdene rundt Stjørdal, for å gi alle elevene en innføring i sjakkspillet. Konkurransen er bygd opp sånn at det er en fordela t så mange som mulig ihver klasse deltar. Derfor er det viktig at alle får en kort liten introduksjon, så får de trene mer sammen fram mot konkurransen, som vil foregå i februar eller mars, før fylkesfinalen går av stabelen i Trondheim den 14. april.

Saken fortsetter under bildet.

Jonathan Bruun og Iris Kristoffersen er dypt konsentrert. – Sjakk er artig, men litt vanskelig, sier de. Foto: Bjørn Fuldseth

Voldsom interesse

– Hvordan er sjakkinteressen blant femteklassingene?

– Både interessen og ikke minst kunnskapen er relativt stor. En god del større enn den var blant jevngamle elever for noen år tilbake. Det er tydelig at mange har fulgt med på sjakk på tv. og har plukket opp en del der.

– Er det også noe av grunnen til at interessen for denne konkurransen er så stor?

– Det er nok det. Vi har også tidligere prøvd å få sjakk inn i skolen, men uten å få noe tilnærmet dette engasjementet. Så jeg tror nok også konkurranseaspektet er med på å få med folk, sier Dahl.

– Er dette også en måte for å rekruttere barna inn i sjakklubben på?

– Det er ikke det som først og fremst er målet. Vi har faktisk sett at sjakkinteressen har økt mest blant de voksne når det gjelder å melde seg inn i klubben. Hovedmålet med denne konkurransen er å vise at sjakk kan være et verktøy i skolen. Et annet aspekt kan være å finne andre vinnere enn de som kanskje ellers er best på idrettsbanen.

Saken fortsetter under bildet.

Martin Hofstad (t.v.) og Julian Elstad i et intenst og spennende parti. Foto: Bjørn Fuldseth

Åpent for påmelding

Det er flere skoler i Stjørdal og Malvik som allerede er påmeldt, men det er fremdeles mulig å bli med.

– Hvis man melder seg på får skolene besøk av en person som underviser elevene i én time med sjakk. De får også utdelt sjakksett og noen bøker, sånn at man kan fortsette å trene frem mot konkurransen. Jeg regner med at den innledende konkurransen vil foregå i Stjørdal et sted for de nærmeste kommunene, sier Torbjørn Dahl.