Det ligger et kraftig lavtrykk over Island og et høytrykk over vestlige deler av Russland. Trykkforskjellen mellom disse to værsystemene skaper en sterk luftstrøm fra sør mot nord og kraftige vindkast i Midt-Norge.

- Vindstyrken har ligget på mellom 15 og 20 oppe hos dere nå i kveld, sier Martin Granerød, vakthavende ved Meteorologisk institutt.

- Lenger sør, mot Oppdal og Dovre er det enda litt høyere styrke, og det kommer til å øke framover. Det blir kraftige vindkast i Trøndelags-området. I sørlige deler opp mot 35-40 m/sek på de mest utsatte stedene. På fjelltopper utsatte steder kanskje opp i 45 m/sek, sier Granerød.

Dette er obsvarselet fra Meteorologisk institutt søndag ettermiddag:

I ettermiddag søndag ventes økning til sørlig liten storm i fjellet, fra i kveld sørlig full og periodevis sterk storm 30 m/s. Fra i kveld ventes kraftige vindkast i indre dal- og fjordstrøk. Vindkastene estimeres til 30-35 m/s og veldig lokalt kan det bli ekstreme verdier, 35-45 m/s. Tirsdag morgen ventes minkende vind og vindkast.

Gjenstander med store vindfang kan blåse over ende. Broer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport. Fest alle løse gjenstander og unngå å bevege deg unødvendig utendørs.