Mandag kom HUNT 4, en av verdens største helseundersøkelser, til Meråker. Ordfører Kari Anita Furunes ber bygdefolket om å slutte opp og blir med på en av verdens største helseundersøkelser.

– Når dere deltar, gjør dere noe av det beste dere kan gjøre: Dere er med på å samle data til helseforskning til bruk både i Norge og internasjonalt, sa Meråker-ordføreren like før hun klippet snora og erklærte HUNT 4 i Meråker for åpnet.

Grundig sjekk

To måneder framover vil HUNT 4 være på plass i Meråker. HUNT-koordinator Vigdis Hjulstad Belbo ønsker at samtlige meråkerbygger fra 20 år og oppover benytter anledningen og møter opp på feltstasjonen på rådhuset for å delta.

– Det er viktig for den enkelte, som får tatt blodprøver, sjekket stoffskifte, nyrefunksjon og cøliaki, for å nevne noe. Den enkelte får også tilbakemelding på resultatene. Men aller mest nyttig er undersøkelsen for samfunnet. Kunnskapen som helseapparatet får gjennom HUNT 4, kan bidra til en bedre helsetjeneste, bedre behandling og bedre forebygging, sier hun.

HUNT-poster

Er det noen som kan få meråkerbyggene opp av sofaen, er det Hallgeir Martin Lundemo. Nå har HUNT 4 og friluftsentusiasten inngått et samarbeid om egne HUNT-poster.

– Jeg har laget egne turposter for dem som møter opp og deltar i HUNT-undersøkelsen, en konkurranse på lavterskelnivå med fem-seks poster som er plassert rundt om i hele kommunen. Den første posten er på selve feltstasjonen på rådhuset. Resten er plassert ut rundt om i Gudå, i Kopperå og andre steder der folk bor, sier en alltid like entusiastisk Hallgeir Martin Lundemo.

Saken fortsetter under bildet.

Ordfører Kari Anita Furunes ønsker HUNT 4 velkommen til Meråker og klipper snora som Anne Blæstervold (t.v.) og Vigdis Hjulstad Belbo holder mellom seg. Foto: Ivar Værnesbranden

Hjemmebesøk

Alle innbyggerne i Meårker over 20 år får invitasjon i posten med et oppmøtetidspunkt på feltstasjonen i rådhuset. Men det er fullt mulig å møte opp på et annet tidspunkt, om det tidspunktet som er angitt i invitasjonen ikke passer.

Den som er over 70 år, og som har vanskelig for å møte opp på feltstasjonen på grunn av alder eller dårlig helse, kan få hjemmebesøk av HUNT 4. Den som har spørsmål eller som ønsker hjemmebesøk, kan ta kontakt på tlf. 45 63 71 48.

Folkehelse

HUNT-undersøkelsene i Nord-Trøndelag har vært omtalt som Norges største helseundersøkelser. HUNT 4 er også en av verdens største i sitt slag med 110.000 nordtrøndere som er invitert til å delta. Data som blir samlet inn, blir brukt til helseforskning både i Norge og internasjonalt.

HUNT 4 er, som navnet antyder, den fjerde i rekken av helseundersøkelser i Nord-Trøndelag. Tidligere HUNT-undersøkelser har blant annet avdekket livsstilssykdommer som har ført til tiltak i form av kampanjen for å bedre folkehelsen.

HUNT 4 startet i september 2017 i kommunene Stjørdal, Frosta, Levager og Inderøy. HUNT 4 blir avsluttet våren 2019.