Lederen i langrennsgruppa har de siste fire årene kjørt tråkkemaskina i Malvikmarka, og vært nært tilknyttet Jervskogen og skiløypene de siste 25 årene.

I år har det vært perfekte forhold for ham og resten av løypeleggerne.

– Vi må sikkert ti år tilbake for å finne en vinter med så stabile vinterforhold. Og langtidsvarselet viser at vi skal har kulde i lang tid fremover, sier Smiseth.

Ikke så mye snø

Han forteller at det ikke er ekstremt mye snø, men nok til å lage fine forhold til de som vil ut i skiløypa.

– Vi har ikke hatt noen varmeperiode som har smeltet den snøen som har kommet. Derfor har det holdt så bra. Til vanlig kjører vi tråkkemaskina på mandager for å friske opp løypene etter helga. Det gjør vi ikke denne uka på grunn av den sterke vinden vi har på mandag. Hvis vi kjører og freser opp løypene vil vi bare miste snø og vi ønsker å ta vare på den snøen vi har. Så snart vinden løyer vil vi være ute å kjøre med tråkkemaskina, sier Smiseth.

– Det har vel ikke kommet så veldig mye snø?

– Nei, men det har vært jevnt over kaldt og lite snøsmelting. Vi fikk også tidlig lagt en god såle i løypenettet, men med en lengre varmeperiode vil ikke snømengden vare lenge, sier Smiseth.

Han er glad for at kuldegradene har vært på hans side denne vinteren.

– I fjor var de elendige forhold, og vi kjørte våre unge utøvere til Selbuskogen mesteparten av vinteren. Vi var vel 2–3 ganger ute med tråkkemaskina i løpet av hele vinteren, sier Smiseth.

– I år har vi kjørt opp løyper med tråkkemaskina på alle strekker unntatt ned til Sekkhølet. Der vil vi denne uka kjøre med scooter først, før vi kjører opp med tråkkemaskina. Til helgen vil alle løyper i Malvikmarka være i orden, sier han.

Dagens løype

Trondheim Skiklubb har Dagens løype og til helga er det Malvik IL som byr på tur til Vulusjøen.

– Løypa starter fra Arbrahallen og følger lysløypa mot Jervskogen. Ved Vulusjøen tar løypa av mot Vulusjøhytta. Fra Vulusjøhytta går kort løype mot Husmyra, over Tøftin, Vulusjødalen og frem til Kringelmyra, før den går over Skarpåsen og kommer inn på lysløypa ved Svarttjønna. Derfra følges lysløypa tilbake til Arbrahallen. Kort løype er 17 km. Alternativ til kort løype er å gå samme veg tilbake, frå Vulusjøhytta da er det 14,2 km, sier Smiseth.

Han forteller at det er mye folk ute i løypene på kveldstid.

– Det har vært enormt mye folk enkelte kvelder. Parkerings-plassen ved Abrahallen har til tider vært så full at folk har måttet parkere helt ned til bilopp-huggeriet, sier en fornøyd Gunnar Smiseth.