Bane Nor vil fra og med 1. februar ta betalt for parkering ved 15 jernbanestasjoner hvor det i dag er gratis å parkere. Ved stasjonene i Stjørdal, Hell og Vikhammer vil det koste 100 kroner i måneden å parkere.

– Ved å innføre pendlerparkering, sørger vi for at de fleste parkeringsplassene ved stasjonene blir reservert for togpendlere innenfor vanlig pendlertid, det vil si mellom klokka 05 om morgenen og klokka 17 om ettermiddagen på hverdager. På kveldstid og i helgene kan parkeringsplassene benyttes av alle, helt gratis, sier regionleder for stasjoner Tore Arntzen i Bane Nor Eiendom i en pressemelding.

Dermed blir de fleste parkeringsplassene ved disse tre stasjonene reservert for togreisende med gyldig periodebillett på toget.

Pendlerparkeringen vil koste 100 kroner per 30-dagersperiode, og 35 kroner per uke. Kundene inngår parkeringsavtale og betaler i appen «Bane NOR Parkering», opplyser Arntzen.

– Har vært uønskede tilstander

Et mindre antall parkeringsplasser ved stasjonene på Hell og Vikhammer blir avsatt til dagparkering. Dette er et tilbud til reisende med enkeltbillett som trenger parkering mer sporadisk. Denne parkeringen vil koste 40 kroner per dag, som betales via Europark sin app.

Ved Hell stasjon blir seks plasser for dagparkering å finne ved stasjonsbygningen, mens pendlerplassene er på den nye parkeringsplassen litt lenger vest.

På Vikhammer vil det skiltes for fire dagparkeringsplasser. Resterende plasser er for pendlerparkering.

Det settes ikke av plasser til dagparkering ved Stjørdal stasjon. Årsaken er at det finnes parkeringsmuligheter i umiddelbar nærhet.

– Ved å ta en rimelig pris for å parkere ved stasjonen, håper vi å motivere de togreisende som bor like i nærheten til å bruke andre fremkomstmidler enn privatbil. Vår erfaring er at vi ved å innføre betaling, får flere til å vurdere sin bilbruk. Vi har også erfart at det til tider har vært uønskede tilstander på enkelte av parkeringene. Nå vil sannsynligheten øke for at de reisende som har et reelt behov for parkering finner en ledig plass, forteller Tore Arntzen.

Det er parkeringsselskapet Europark som skal drifte Bane Nor sitt parkeringstilbud ved stasjonene. De vil kontrollere at brukerne av pendlerparkeringen har gyldig periodebillett og at parkering for øvrig skjer i tråd med gjeldende regelverk.

Strategi

Stjørdal stasjon vil få 94 plasser til pendlerparkering, mens Hell stasjon og Vikhammer stasjon får henholdsvis 46 og 21 parkeringsplasser.

Innføringen av prislagt pendlerparkering og dagparkering er et av flere virkemidler i Bane Nors nye, overordnede parkeringsstrategi.

– Med den nye strategien har vi til hensikt å kunne gi de togreisende et bedre parkeringstilbud ved stasjonene og samtidig bidra til samfunnets mål om nullvekst i biltrafikk i og rundt byene, sier Arntzen.