Skandinavisk naturovervåkning har telt antall laksen som sto i lakseelva Homla i høst.  De fant mer laks en gytebestandsmålet som er satt for elva. Homla har hatt en lite laks i en lengre periode og har vært stengt for sportsfiske  i årene 2014, 2015 og i 2017. I 2016 fikk sportsfiskerne en kvote på 40 laks.

Det har vært gjennomført tilsvarende drivtelling av laks i Homla siden 2014 og resultatene har ikke vært lystig lesing. Høsten 2016 ble det kun funnet 86 laks i Malviks eneste laksevassdrag. Det var også årsaken til at det ikke ble åpnet for fiske i elva i 2017, etter at det hadde vært et begrenset fiske i 2016.

Økning av antall gytefisk

Derfor er det en fornøyd Tore Hammer, leder i Homla elveeierlag som kan registrere at det er en økning av antall gytende laks i vassdraget.

– Det ser bra ut i forhold til det som er telt de siste årene. Samtidig er det sikkert elendig i forhold til de mengdene laks vi hadde i Homla tidligere. Men i forhold til gytebestandsmålet har vi et overskudd og det er bra, sier Hammer. Skandinavisk naturovervåkning har beregnet gytebestanden til 305 kilo hunnlaks, mens gytebestandsmålet er 250 kilo.

Han mener at det ser lysere ut for laksebestanden.

– Hans Mack Berger har gjennomført ungfisktelling og den tellingen er også oppløftende. Vi skal ha et styremøte i slutten av måneden og der skal vi diskutere hva som har kommet frem i rapportene.

– Er det mulig at det blir laksefiske til sommeren?

– Det skal være et høstbart overskudd for at vi tillate sportsfiske. I høst nådde vi gytebestandsmålet og da kan det være rom for å tillate fiske. Så vidt jeg vet er ikke fiskefôrskriften endret og den gir rom for fiske i juli måned. Fiske utover det må det gis dispensasjon for, sier Hammer.

Mest i toppen av elva

I rapporten fra Skandinavisk naturovervåkning kommer det frem at fordelingen av gytelaks er forskjøvet mot de øvre delene av elva. De fleste av de observerte ble registrert i de øverste to km av vassdraget. Kun 17 prosent av all gytelaks blir registrert på de nederste 3,2 km (63 prosent av total elvestrekning). Det er heller ikke kjent om det kan være fysiske eller kjemiske forhold i elva som fører til den skjeve fordelingen.

Ikke et stort overskudd

Sportsfiskere som håper på et utstrakt laksefiske i Homla kan bli skuffet.

– Litt over femti kilo med hunnfisk er ikke et stort overskudd for vassdraget. Men det kan være nok til at det tillates et begrenset fiske. Men dette er en sak vi se på i styremøtet denne måneden, sier Hammer.

Han legger ikke skjul på at det er litt stusslig med ei lakseelv hvor det ikke fiskes laks.

– Fisket har betydning for miljøet langs elva på sommeren. Homla er lett tilgjengelig i den nederste delen og et fint tilbud for dem som vil fiske. I den øvre delen er en eksklusiv naturopplevelse i et bynært strøk. Her kan man fiske i et flott naturvernområde i en canyon, sier Tore Hammer, leder i Homla elveeierlag.

Tore Hammer, leder av Homla elveeierlag mener resultatet fra høsten telling av gytelaks gir rom for å vurdere sportsfiske i Homla til sommeren. Foto: Arkiv, Richard Bakken