Tirsdag morgen var deler av næringslivet i Stjørdal samlet på Scandic Hell for å høre sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, sin spådommer for økonomien i 2018 og årene som kommer.

Og han er ikke i tvil om at 2018 i det store og hele blir et godt år.

- Oljekrisen som mange har snakket mye om, har ikke rammet Trøndelag som region i sterk grad. Staten økte pengebruken kraftig i 2016 og delvis 2017, og de tiltakene det offentlige satte inn for å dempe effekten av oljekrisen i Norge, har virket godt i vår region, sier Jullum.

Privat forbruk og investeringer

2018 vil i følge Jullum bli et år som gir rotasjon i hva som er vekstmotorene for norsk økonomi. Etter et par år der oljenæringen drev brutto nasjonalprodukt (BNP) i negativ retning, vil 2018 bli et år med motsatt fortegn.

- Oljeinvesteringene er på vei tilbake. Men jeg føler meg sikker på at det er privat forbruk og private investeringer som vil være motoren i den økonomiske veksten i årene som kommer. Husholdningsøkonomien hadde en nedgang i realvekst i 2016. Dette er nå snudd til oppgang. Vi merker også en markant økning i lånebehov og låneveskst i næringslivet. Det er et godt signal på at vi har tro på fortsettelsen, sier sjeføkonomen, som opprinnelig kommer fra Meråker.

Tror ikke på boligkrakk

Flere har det siste året spådd at boligprisene skal kraftig ned. Det tror ikke Frank Jullum blir tilfelle. Noen korreksjoner blir det naturligvis, men Jullum tror det store fallet vil komme der det er stort overskudd på visse typer boenheter.

- I forbindelse med oljekrisen ble det startet en massiv boligbygging flere steder i landet. Så akkurat nå er det overskudd av boliger, ikke minst i og rundt Oslo. Men noe boligkrakk har jeg veldig liten tro på at blir en realitet. Flere steder opplever nå en liten prisnedgang, men det er veldig moderat i forhold til mange andre land rundt oss.

Rykker nærmere en renteøkning

- Hva med rentenivået og kronekurs? Hva kan vi forvente oss der?

- Vi rykker stadig nærmere en renteøkning, og vil bevege oss mot en normaltilstand. Men hva som er normalen er det ikke lett å spå. Men høyere enn det er i dag må vi forvente. Den norske kronen er i ferd med å styrke seg, og den trenden forsterker seg nok i løpet av årets om kommer, avslutter Frank Jullum, som helt sikkert er tilbake på Scandic i januar neste år med nye prognoser for økonomien i Stjørdal og resten av landet.