– Jeg fortsetter å produsere verdens beste skinn, i verdens beste land, inntil det kommer noen på besøk og stenger ned farmen fysisk.

Det er pelsdyrnæringas stemme og ansikt lokalt og nasjonalt, hegrasbyggen Odd Einar Friheim som sier dette.

– Ofrer næringa

Friheim, leder i Trøndelag pelsdyralslag, og nasjonal talsperson de siste årene, ikledde seg Senterparti-skjorta ved kommunevalget for noen år siden, i frustrasjon over andre partier som ville skrote pelsdyrnæringa.

Han ser at både Høyre og Fremskrittspartiet ofrer næringa han forsvarer, bare for å få statsminister og statsråder.

– Hvordan blir det for Friheim å sitte sammen i kommunestyret i samarbeid med lokalpolitikere fra Fremskrittspartiet og Høyre, de to partiene som ofrer pelsdyrnæringa for å få regjeringsmakt?

– Jeg har snakket med flere, og i denne saken er de lokale politikere fra Høyre og Fremskrittspartiet uenige med sine partifeller på nasjonalt nivå. Så jeg fortsetter lokalt akkurat som før. Nasjonalt så er jeg selvsagt først og fremst skuffet over næringspartiet Høyre, som nå har holdt oss i næringa for narr i et helt år. Vi ble lovet bærekraftig utvikling, men så dolker de oss nå i ryggen. Vi får en rett venstre fra Høyre, sier Friheim.

Tiden i lokalpolitikken over

Han synes nå synd på lokalpolitikerne i Høyre og Fremskrittspartiet som er uenig med sine moderpartier, lokalpolitikere som mot sin overbevisning må fronte rikspolitikernes syn på minkfarming.

– Jeg må si at det jeg opplever nasjonalt av politikere i Høyre og Fremskrittspartiet de siste dager, i alle fall betyr for meg at når inneværende kommunestyreperiode er over, så er min tid i lokalpolitikken også over.

– Det som på topp politisk nivå er gjort de siste dager når det gjelder næringa, at den skal avvikles, er like mye verd som om et par-tre oppdrettere og jeg setter oss ned og skriver på en lapp og forklarer at pelsdyrnæringa skal vokse og bli Norges største næring i løpet av seks år. Vi har et stortingsvedtak, og det handler om bærekraftig utvikling. Det gjelder inntil Stortinget har bestemt noe annet, sier han.

Skal fortsette å produsere

Han gir seg ikke uten kamp.

– En sak er sikker, jeg skal produsere skinn så lenge det er lov i Norge. Dersom Norge ikke vil at vi skal eksportere skinn til utlandet, men importere pels fra land hvor det ikke stilles krav om dyrevelferd, så skal jeg fortsette med flagget til topps. Jeg skal produsere verdens beste skinn i verdens beste land helt til noen kommer og forklarer at - nå er det slutt Friheim - du har bare en utvei og det er å avlive dyrene dine, avslutter Odd Einar Friheim.