Minker og rever over hele landet er nok de som ville jublet høyest for regjeringsplattformen fra Jeløya. Istedenfor å la andre partier holde stø kurs i pelsdyrpolitikken har Venstre fått gjennomslag for avvikling av pelsdyrindustrien frem mot 2024/2025.

Det er jeg utrolig glad for, og det skulle egentlig bare mangle.

Ville dyr trives ikke i bur. Særlig ikke dersom livet i burene medfører aggressiv atferd, apati og stress.

I Unge Venstre har vi lenge jobbet for at pelsdyrindustrien skal måtte takke for seg; vi mener det rett og slett ikke er mulig å kombinere pelsproduksjon og forsvarlig dyrevelferd. Både vi i Unge Venstre, Veterinærinstituttet, Rådet for dyreetikk og utallige andre organisasjoner i inn- og utland har kritisert næringen for manglende dyrevelferd tidligere.

Tenk deg bare: hvordan hadde du likt å leve hele ditt liv isolert på drøye fire kvadratmeter?

Derfor er vi i Trøndelag Unge Venstre de stemmeløses stemme. Dyr har også egenverdi, og ville dyr fortjener ikke å leve slik.

Og nei, den nye pelsdyrpolitikken er ikke et uforsvarlig angrep på pelsdyrbønder i distriktene. De er gjennom plattformen sikret god kompensasjon, slik at avviklingen av pelsdyrindustrien skal gå bærekraftig for seg. Dessuten har de nærmere sju år på seg for å omstille til en annen næring.

Partier som ofte skriker høyt om «folkeviljen» kan beroliges med at spørreundersøkelser gang på gang viser et flertall i befolkningen for å avvikle pelsdyrindustrien. Dermed er det på høy tid at Stortinget følger etter, nå med en dyrevennlig blågrønn regjering i spissen.

At forhandlingene på Jeløya endte i en styrt avvikling av pelsdyrindustrien viser at vi i Venstre virkelig står opp for de svakeste i samfunnet. Både de på to og fire bein.

Bjørn Værnes Fiske

2. nestleder i Trøndelag Unge Venstre