Malvik kommune har fått et sekssifret beløp til oppgradering av Homlastien. Arbeidet har startet og deler av jobben utføres på dugnad.

– Det er viktig at folk får oppleve naturreservatet. At området er tilgjengelig slik det alltid har vært, sier miljørådgiver i Malvik kommune, Lars Slettom.

I 2015 ble det vedtatt å verne 66 skogområder i Norge. Deriblant Homlavassdraget. I den forbindelse ble det laget en såkalt forvaltningsplan for området. Gjennom dette arbeidet har Malvik kommune mottatt et tilskudd på 281.000 kroner av fylkesmannen for å ruste opp turstien langs lakseelva.

– Det er strenge restriksjoner på hva som kan gjøres, men heldigvis fikk vi tillatelse til å opprettholde og delvis fornye Homlastien, sier avdelingsleder ved virksomhet kultur, Hans Jørgen Renå.

Slitt og gjengrodd

Stien går fra Krana Bru i Hommelvik til Kringelmyra ved Nonstadberget i Bakkdalen. Turen er cirka seks kilometer og går fra sentrumsområdet til uberørt natur med store fossefall. Homla-stien ble anlagt på slutten av 90-tallet og framstår i dag som slitt og noe gjengrodd.

– Vi har et inntrykk av at ferdselen langs stien har blitt mindre de siste årene. Det tror vi skyldes litt uklar merking og gjengroing, sier Renå.

Nettopp det håper kommunen å få gjort noe med i løpet av de nærmeste årene. Jobben er allerede påbegynt og vil ifølge Slettom sluttføres i løpet av 2019. Malvik bygdeservice startet allerede i fjor med å rydde traseen for nedfall og krattskog. I tillegg er utkikkspunkt på strekningen gjort tilgjengelig for brukerne av stien. Som følge av vernebestemmelsene er det kun tillatt å hugge skog i selve stileiet, ifølge Renå.

– Det er nesten slik at fylkesmannen må komme og peke på hvert enkelt tre hver gang det skal tas ned skog, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Malvik kommune har fått penger til å oppgradere den seks kilometer lange Homlastien. Midlene skal gå til til rydding og vedlikehold, oppgradering av benker, gjerder og skilt, samt prosjektering av ny bru i Buhølen.

Hyrer inn arkitekter

Lars Slettom forteller at et arkitektfirma er hyret inn for å se på beskyttende tiltak i området ved attraksjonen Storfossen.

– Vi må se på hva vi kan gjøre for ikke å ødelegge området. Mer folk betyr mer tråkk - og da kan det fort bli gjørmete. Det må vi prøve å unngå. Folk må kunne oppleve naturverdiene uten å ødelegge dem, sier han.

Strekningen skal i tillegg bekles med nye informasjonstavler og retningsskilt. Dette arbeidet skal utføres av Historielaget Hommelviks venner og frivillige fra veteranklubben i Hommelvik IL.

– Historielaget skal i vinter jobbe med tekst og bilder til disse informasjonstavlene. De vil ta utgangspunkt i aktivitet og historie knyttet til vassdraget. Budskapet skal presenteres på en folkelig måte, slik at sågar skoleklasser kan ha nytte av disse tavlene, sier Renå.

– Prater skit

Det er skogskarene i veteranklubben - med dugnadsbas Øyvind Haagenstad i spissen - som har fått oppdraget med å plassere ut skilt og tavler.

Hommelvikingen har mistet tellinga på hvor mange prosjekter veteranene har utført for kommunen. I fjor ryddet ildsjelene skog på Malvikstien. I tillegg har de løpende vedlikehold rundt Stavsjøen og på stiene i Høibydalen. Alle svært populære utfartsmål blant innbyggerne i Malvik.

– Vi er samfunnsbevisste. Og så har vi behov for å komme sammen. Det er ikke bare kvinnfolk som har det behovet. Vi liker å treffes og prate skit, ta en kopp kaffe og være sosiale, sier Haagenstad.

Veteraner på skiltkurs

Sammen med sambygding Torgeir Sneisen har han deltatt på skiltkurs i regi av kommunen. Pensjonisten humrer når han forteller om pensum.

– Vi lærte blant annet at skiltene skal ha samme høyde uansett terreng. Det blir derfor vanskelig å stå her nede og seriekappe lengdene. Vi må kjøre materialet ut i skogen, sier Haagenstad.

Han anslår å bruke ei lita uke på arbeidet og sier veteranene vil sette i gang så snart tela har gått. Hans Jørgen Renå mener dugnadsinnsatsen fra gjengen er ubetalelig.

– Vi er helt avhengig av dem. Vi har ikke ressurser til å sende ut folk i skogen selv. Vi prøver å tilrettelegge og er takknemlig for at frivillige jobber på dugnad. Skogskarene har lagt ned en utrolig innsats, sier han.