– Oppslutningen ligger ganske lavt i Stjørdal. Den er lavere enn vi hadde håpet på, sier HUNT-koordinator Vigdis Hjulstad Belbo.

En måneds tid før HUNT 4 stenger dørene i Stjørdal, har rundt 46 prosent av stjørdalingene som hittil er invitert, deltatt på den store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT 4.

Sentrumssvikt

Men oppslutningen i Stjørdal varierer kraftig.

– Vi ser at grendene og utkantkretser gjerne har veldig godt oppmøte, mens den i sentrum er svakere. Det han ha sammenheng med at der bor det mange innflyttere fra andre kanter av landet der man ikke er like godt kjent med HUNT-undersøkelsene fra før, sier Vigdis Hjulstad Belbo.

Ved den forrige HUNT-undersøkelsen var oppslutningen i Stjørdal blant de dårligere kommunene i fylket. Da lå frammøtet i Stjørdal på 50,5 prosent, som betyr at bare annenhver stjørdaling deltok.

Den gang hadde bare seks av fylkets 23 kommuner lavere oppslutning enn Stjørdal.

På Frosta, der man allerede er ferdig med HUNT 4, har man i denne omgangen hatt en opppslutning på 65 prosent.

«Store gevinster»

I HUNT-avisa, et organ som HUNT 4 selv har utgitt, skryter en offensiv ordfører Ivar Vigdenes av at deltakelsen denne gang skal bli bedre enn sist. Han er nemlig ikke fornøyd med oppslutningen i Stjørdal om den forrige HUNT-undersøkelsen.

– Både samfunnet som helhet og kommunen har så store gevinster med deltakelsen at vi må få opp deltakerprosenten, uttaler ordføreren til HUNT-avisa.

Men det er ennå ikke for sent å bli med. HUNT-lokalene i Kjøpmannsgata vil ha åpne dører ennå en drøy måned framover. Der er det bare å møte opp, selv om det tildelte tidspunktet i invitasjonen ikke passer.

– HUNT 4 har åpent i Stjørdal til og med 22. februar. Dermed er det fortsatt mulig å møte opp og delta i undersøkelsen. Det er viktig at så mange som mulig deltar. Data som blir samlet inn gjennom HUNT-undersøkelsene, blir brukt til forskning over hele verden. Samtidig har den enkelte en unik mulighet til å få en fersk, oppdatert status på sin egen helse, sier HUNT-koordinator Vigdis Hjulstad Belbo.