For alle i den nesten fulle Nygaardsvoldsalen inne i Bruket Kulturhus fikk en opplevelse de seint vil glemme. For dette ble ei operaforestilling på sitt aller beste, både fartsfylt og dramatisk som en opera kan være.

Når da alle tekster ble framført i norsk språkdrakt, var det heller ikke vanskelig for publikum å få med seg fortellinga, de mange replikkene og den gode sangen og musikken.

Anne Birgitte Bouwhuis Røkke fra Skatval spilte selv sigøynerjenta Carmen, mens Torstein Fosmo fra Hommelvik spilte den andre hovedrollen, som korporalen Don José. Mye av stykket dreide da seg også om forholdet mellom disse to.

Hodestups forelskelse

Da Don José ble bedt om å arrestere Carmen etter en slåsskamp hun var involvert i, endte det opp med hodestups forelskelse. Han lot henne rømme og havnet selv bak lås og slå. Ett år etter kunne de igjen møtes. Dette møtet ble både varmt og lidenskapelig.

Sammen rømte de og dro rundt om i Spania et års tid. Carmen var ikke den enkleste å være sammen med. Dermed ble det mye krangling. Hun lot da også sine følelser gjelde flere andre menn.

Dermed endte det hele kort fortalt med et kraftig oppgjør dem i mellom, med et heftig slagsmål på scenen, og hvor Don José til slutt tok livet av den viltre sigøynerjenta Carmen.

Dyktige aktører

Manga andre dyktige operasangere og skuespillere bidro til å heve denne versjonen av Carmen. Det gjaldt blant annet de to andre beilerne tyrefekteren Escamillo spilt av Sverre Jan Aal og en løytnant spilt av Erik Roserius. De to vertshusdamene Ingeborg Francke og Torunn Kroknes bidro også med gode sang- og skuespillerprestasjoner på scenen.

Selv om mange bidro til at dette ble en stor operaopplevelse, kommer vi ikke utenom prestasjonene til Anne Birgitte og Torstein. De fikk vist fram sine modne operastemmer og god og stor skuespillerkunst fra scenen, det i to svært så krevende roller.

Salen svarte da også med langvarig og stående applaus da den vel times lange forestillinga var over. Mange tok også direkte kontakt med både Anne Birgitte, Torstein og de andre nede på scenegolvet og fikk takket og rost dem for en fantastisk operaopplevelse.

Godt fornøyd

- Jeg er veldig godt fornøyd. Dette var min idé og vi har bare øvd intensivt de vel to siste ukene, sa en godt fornøyd Anne Birgitte Bouwhuis Røkke mellom alle klemmene hun mottok etter forestillinga.

En gjennomsvett og sliten Torstein Fosmo ga også uttrykk for at dette var stort å få være med på.

- Dette var ei krevende forestilling både fysisk og faglig. Det er alltid morsomt å spille opera. Øvingene i forkant ble naturlig nok både mange og intense. Vi har øvd både dag og kveld de siste dagene, forteller Torstein Fosmo.