Det har kommet en del tilbakemeldinger på glatte veier og manglende brøyting i Malvik. Jon Magne Auran er en av dem som arbeider dag natt for at veiene skal være fremkommelige.

Torsdag kjørte han skrape i Solbakken for å rufse opp den knallharde isen, slik at strøsanda skal holde seg på veien. Klagene til kommunen og kommentarene på Facebook tar han med et smil.

– Vi som er ute og kjører får jo en del konkrete tips selv. Men vi kaller det tips, ikke klager. Det er ofte på slike dager som i dag med veldig hard is og glatt føre. Det hjelper ikke strø på slikt føre. Derfor er vi ute og rufser opp isen med skrape. Det gir mer friksjon og sanden kan få ligge i ro. Vi ser jo her at sanden som ble strødd i går ligger ute i kanten på veien, sier Auran og legger til at når isen er så hard, da sitter piggdekk og vinterdekk dårlig.

– Er det mulig å få til gode kjøreforhold over alt i en kommune som Malvik?

– Det er mye bakker, men jeg har ikke inntrykk at det er dem som bor i de verste bakkene som klager mest. Det står jo en del sandkasser utplassert på vanskelige plasser.

Vinteren avgjør

– Hva kan folk forvente seg?

– Det er litt vanskelig å svare på. Jeg ser hvor mye vi er ute. Det står ikke på innsats og ressurser. Det er vinteren som avgjør hvor bra kjørefoldene er.

– Man kan ikke forvente at det er nystrødd om morgenen før man drar på arbeid?

– I hvert fall ikke på de minste sideveiene. Hovedveiene tar vi hvis det blir glatt i løpet av natta. Da starter vi i tre-fire-tida om natta og strør så mye vi klarer. Likedan på skoleveier og gangfelt til skolene, passer vi på å ta før ungene skal på skolen, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Isen må skrapes for at strøsanden skal ligge på veien. Foto: Richard Bakken

Nattarbeid

Auran forteller at de har ei vaktordning hvor de arbeider hver tredje uke.

– Da starter dere klokka tre om natta?

– Det avhenger av været. Er været stabilt så begynner vi ikke så tidlig. Kommer det ei regnskur på vinteren så må vi starte tidlig. Og alle mann stiller hvis det blir krise med vanskelige forhold. Det er en veldig ærekjær arbeidsgjeng.

Ser på yr.no

– Yr.no er åpningssida på pc-en?

– Den er oppe hele tida. Det er fint varsel i dagene som kommer. Stabilt kaldt og fint i lang tid fremover.

– Hva er den største utfordringen?

– Veksling mellom varme og kulde med nedbør er krevende. Vi har veier i område med store variasjoner fra sjøkanten i Hommelvik til opp i Jøssåsen i Mostadmark. Det kan være fire grader og regn i Hommelvik og to minus og snø i Mostadmark. Da blir det alltids noe å gjøre.

– Er det noe grunn for klagene?

– Det er litt som man ser det. Enkelte er nok litt raske med å klage. Det står godt over to hundre sandkasser i kommunen og det går an å kaste på en spade med sand hvis det er et problem. I de verste bakkene på Saksvik er det noen eldre som er jevnt ute og slenger på litt sand.

Tre vaktlag

– Forventer folk for mye?

– Jeg synes at enkelte gjør det. Vi som kjører ser alt som blir bra, men det ser ikke de som klager. De ser bare blankisen der de bor og ikke hele bildet.

– Er dere mange ute?

– Vi har tre vaktlag. Til sammen seks mann også et par karer i tillegg. Er det ekstreme forhold er alle ute. I tillegg er det fire-fem roder hvor vedlikeholdsarbeidet er satt ut på kontrakter, sier Auran og legger til at E6, Malvikvegen og Selbuveien over til Selbu er det Statens vegvesen som har ansvar for.

– Noen episoder du husker?

– Tja, vi får både tommel opp og tommel ned, sier Auran litt forsiktig.

– Noen som er fornøyde?

– Slik som i dag er takknemlig arbeid. Her ser folk med en gang at det blir bra.

Utfordrende på Saksvik

– Hvilken bakke er Malviks verste?

– Vi har noen veier på Saksvik. Der er det smale tynne bakker som er laget for hest og kjerre, ikke lastebil. Men jeg vil ikke si noe navn. Flere av dem må vi rygge opp først og strø skikkelig. Rygger så langt vi kommer også kjører vi rundt. Så slipper i oss ned. Vi har måter å løse det på, men det tar tid. Også står det biler og søppeldunker i veien. På de veiene med fine snuplasser står det biler parkert klokka fire om natta og da må vi rygge og da går det fort ti minutter ekstra, sier Auran og smetter inn at det ville gått mye smidigere hvis folk hadde tenkt på veivedlikeholdet når de parkerte.

– Hva er det vanskeligste for dere?

– Jeg synes vi får til det meste, men strøinga er ei utfordring. Når vi ikke får sanden til å ligge og må strø hver dag.

Enklere med snø

– Enklere med snø?

– Ja, helt klart. Den får vi rydda unna og blir ferdig. Det er jo bare bakker i Malvik. Dem må trøst seg med at de har god utsikt, sier han med et smil.

– Får dere noen påskjønnelser?

– Det hender at det kommer noen med kjeks og bløtkake.

– Det er ikke bare kjeft?

– Nei, da. Men det hender at det blir litt kjeft. Det er dette med snø - når det ligger brøytekant i innkjørselen til folk. Da kan det bli noen misfornøyde beboere. Men jeg har ikke noe inntrykk at det er så veldig stor misnøye, sier Jon Magne Auran i Malvik kommune.