Stjørdalsmannen er domfelt for å ha kløpet og slått sine mindreårige barn. Han må nå sone 60 dager i fengsel.

Slo med sko og trepinne

Mannen slo både med en sandal og med en trepinne. Selv om voldsbruken etter rettens mening ligger helt i nedre del av brudd på loven, er tingretten tydelig på at bruk av vold i oppdragerøyemed ikke er tillatt.

Mannen som er i slutten av førtiåra, møtte i tingretten forleden. Han var tiltalt for å ha «øvet vold mot eller på annen måte krenket slektning i rett nedstigende linje», som det heter i straffeloven.

Skolen varslet

Voldsbruken mot barna skal ha skjedd i et års tid fra januar 2015 til januar 2016 i familiens leilighet i Stjørdal. Forholdene kom for dagen da en lærer varslet barnevernet om ett av barna. Barnevernet varslet politiet som etterforsket saken og foretok tilrettelagt avhør.

Familiefaren erkjente ikke straffskyld da han møtte i tingretten. Han mente beskyldningene mot ham skyldtes en opprivende konflikt med ekskona. Begge foreldrene innrømmet i retten at de kranglet mye og at barna var vitne til det. Paret er nå skilt og foreldrene bor hver for seg.

12 vitner ble hørt under rettssaken. Retten fikk også avspilt tilrettelagt avhør med de mindreårige barna. Også legevurderinger ble lagt fram i retten. Påtalemyndigheten la ned påstand om at stjørdalsmannen skulle dømmes til fengsel i 5 måneder.

Ikke skader

Etter å ha vurdert vitneprov og bevis, kom tingretten fram til at det ikke kunne bevises at voldsbruken mot barna var så omfattende som påtalemyndigheten mente.

Retten var også i tvil om både omfang og varighet av voldsbruken. Vitneprovene fra barna var ikke entydige. En voksen datter som også bodde hjemme, var tydelig på at hun aldri hadde sett faren slå de mindre søsknene.

Lege som har undersøkt barna, kunne heller ikke si sikkert om merker på kroppen til noen av barna, skyldtes voldsbruk slik det var beskrevet i tiltalen.

Rammes av straffeloven

Tingretten konkluderte likevel med at far hadde brukt vold mot de fire barna. Retten kom også til at voldsbruken hadde fremstått som jevnlig over en periode.

Retten mente voldsbruken rammes av straffeloven selv om den skjedde i oppdragerøyemed. Retten mener omfanget av voldsbruken både når det gjelder tidsperiode, hyppighet, intensitet og grovhet framstår som noe uklart.

Nedre sjikt

Retten legger til grunn at faren over en periode på fire måneder har utøvet vold mot fire av barna i form av at han har slått dem på kroppen, brukt en innesko og en pinne til å slå dem ved flere anledninger. Retten peker på at vold fra foresatte mot egne barn, framstår som svært traumatisk for barna. Men retten mener voldsbruken i dette tilfellet bærer preg av «oppdragervold» i det nedre sjikt når det gjelder grovhet og hyppighet.

Far har samværsrett med barna, og retten konstaterer at samværet foregår helt greit. Rettens inntrykk er at faren er flink til å følge opp barna både overfor skole og fritidsaktiviteter.

Under straffeutmålingen peker tingretten også på at saken har blitt gammel. Det skyldes liggetid hos påtalemyndigheten i over et år. Det skal etter rettens mening gi strafferabatt.

Godt forhold

Retten peker også på at far nå har opparbeidet et godt forhold til barna sine. De bor fast hos mor, men har samvær med far i helgene. Retten mener far nå har et nært og godt forhold til barna uten at det er fare for nye voldsepisoder.

En langvarig fengselsstraff vil gå ut over barna i den forstand at de vil gå glipp av en positiv oppfølging i hverdagen, mener retten.

Dommen ble derfor fengsel i 60 dager. 30 dager ble gjort betinget. Faren slipper å sone denne delen av straffen. Betingelsen er at han ikke begår nye lovbrudd i prøvetida på to år.

Tingretten avviste også kravet fra barnas bistandsadvokat om oppreisning og erstatning til barna. Retten mener volden barna har vært utsatt for, så langt ikke har gitt seg utslag i skadevirkninger.

Erstatning vil kunne framstå som potensielt konfliktstoff mellom både far og barn og far og mor, og synes å ha liten hensikt også sett fra barnas side, konkluderer tingretten.