– I dag får vi besøk av ordføreren. Vet dere hvem det er? spør styrer Merete Bye.

Barna nikker. De kjenner visst alle til ordføreren. Milla har til og med tegnet en tegning som hun har fargelagt i røde toner til ære for Ingrid Aune, som passende nok kommer i en rød kjole for anledningen.

– Jeg vet at du liker denne fargen, sier en litt sjenert Milla i det hun overrekker kunstverket.

Dette er første gang ordfører Aune besøker barnehagen, men det går ikke lang tid før hun blir leid rundt i lokalene av de små.

– Vi driver en god barnehage til tross for at det er litt trangt og trasig, forklarer Bye til ordføreren.

Barnehagen har nemlig holdt til i smale lokaler siden den åpnet for to tiår siden.

– I løpet av de ti årene jeg har vært her så har det gått veldig opp og ned med lokaler. Vi har blitt lagt ned, flyttet lokaler og deretter lagt ned igjen. Men her er vi fortsatt, sier Bye.

Milla har tegnet i røde toner til ordføreren. Foto: Stine Aarvik

Lover større barnehage

Ordføreren forteller om et artig sammentreff i forbindelse med barnehagens tjueårs-bursdag.

– Jeg fikk nylig vite at Malvik har Trøndelags yngste befolkning. Vi må ta høyde for befolkningsvekst og barnefamilier, og da er det viktig for oss å satse på barn og unge fremover.

Ifølge ordføreren ligger det en ny og større barnehage i planene, i løpet av 2019.

– Det er godt å høre. Vi trenger en barnehage som bygges for fremtiden, svarer Bye.

Til tross for at dette er gode nyheter for styreren, legger hun ikke skjul på at det har tatt for lang tid.

– Selv om alt tyder på at vi får en ny barnehage så synes jeg det har gått for tregt, med tanke på at barnehagen har vært her så lenge.

Barna i Vikhammer Vestre barnehage gleder seg til pølse i brød. Foto: Stine Aarvik

Annerledes barnehagedrift

– Så langt så har vi gjort det beste ut av situasjonen. Vi har tilgang til et rom overfor barnehagen, i tillegg til at vi bruker gapahuken i fjæra, forteller Bye.

Marit Gullberg jobber som barnehagelærer ved Vikhammer Vestre, og hun tror barnehagedriften vil utspille seg annerledes om man får tilgang på større lokaler.

– Med større plass kan vi dele barna inn i større grupper, og arrangere flere aktiviteter for dem.

Kollega Gøril Sandø, som har jobbet i barnehagen i 19 år og 11 måneder, forteller at selv om det har vært utfordrende med lite plass så har det også vært koselig.

– Små lokaler har sine fordeler og ulemper. Selv om det har vært trangt så synes jeg det har vært koselig. Når det er sagt så gleder jeg meg på større plass.

Marit Gullberg er en av de ansatte som gleder seg på større barnehage. Foto: Stine Aarvik

Ønsker at barna skal høres

Det er kjent at barnehagen vil bli plassert sentralt på Vikhammer, men den nøyaktige plasseringen er ennå ikke bestemt. Geografisk sett vil det bli tatt hensyn til hvor det finnes en større konsentrasjon av barnehagebarn.

– Vi må kartlegge hvor barneforeldrene bor og hvor de ferdes med bil. Dette har jeg ikke et klart svar på i dag, sier Aune.

Ordføreren forteller at den nye barnehagen vil bli en offentlig barnehage, og at barna vil få et ord med i laget når det kommer til utformingen.

– Barna kan fortelle hva de ønsker skal være en del av den nye barnehagen. Det er viktig at de høres i saker som angår dem.

Konger og dronninger på bursdag

Man leker ikke jubileum i Vikhammer Vestre barnehage. Alle barna har nemlig pyntet seg med kroner for anledningen.

– I dag er vi konger og dronninger alle sammen, sier Iselin.

Veien fra dyr til kongelige er ikke fryktelig lang, da ungene spilte Hakkebakkeskogen-teater tidligere på morgenkvisten.

– Vet du? Leoparden er det raskeste dyret i verden. Jeg er rask. Derfor spilte jeg leopardgutt i Hakkebakkeskogen, forteller Sverre.

Styrer Merete Bye har også krone for anledningen, og var en av pådriverne til å feire dagen.

– Det var noen som syntes det var litt pussig at vi skulle feire tjueårs-jubileumet som om det var en bursdag i barnehagen, men vi tenkte at dette ble en annerledes og artig dag for ungene.