Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes inviterer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Stjørdal og Værnes.

– Vi håper forsvarsministeren kan finne tid for et besøk til Stjørdal i en av de nærmeste månedene, sier Vigdenes.

Stjørdalsordføreren har nå sendt brev til forsvarsministeren.

God vertskommune

– Vi ønsker å presentere kommunen vår og samtidig få høre hva vi kan bidra med overfor Forsvaret, sier Vigdenes.

Ordføreren oppfatter det slik at Værnes garnison er mer relevant for Forsvaret enn noen gang tidligere.

– I en slik sammenheng er det viktig for Stjørdal kommune å være det beste vertskapet vi kan være for Forsvaret, sier Vigdenes.

Lange tradisjoner

Stjørdalsordføreren tar gjerne forsvarsministeren med på et besøk på Værnes.

I brevet til forsvarsminister Frank Bakke Jensen (H) peker ordfører Vigdenes på de lange militære tradisjonene på Værnes og i Stjørdal.

Helt siden vikingtida har Værnessletta vært brukt til militære formål. Vikinghøvdingen Torberg av Varnes er blant annet nevnt i Snorre Sturlassons verker.

Stjørdal kommune ble formelt en forsvarskommune da Forsvarsdepartementet kjøpte Værnes hovedgård og omliggende gårder i 1887. Mange militære avdelinger har hatt sitt tilholdssted på Værnes opp gjennom årene.

Det er nok Luftforsvarets skolesenter med rekruttskole og flyskole som har preget lokalsamfunnet mest frem til denne ble nedlagt i 2001.

Mange avdelinger

I dag er Trøndelag Heimevernsdistrikt 12 største bruker på Værnes. Men det er mange andre norske militære avdelinger innenfor leirgjerdet.

I tillegg har US Marines sin «Rotational Force» på 330 mann lokalisert til Værnes. Og politiet er i ferd med å bygge sitt regionale treningssenter i garnisonen.

– Langtidsplanen for Forsvaret ga bud om økt militær tilstedeværelse på Værnes. Hovedargumentet for en slik prioritering er Værnes garnisons avgjørende rolle i forbindelse med forhåndslagringen av amerikansk militært materiell og Norges forpliktelser relatert til mottak av alliert militær forsterkning, sier Vigdenes.

Vil følge opp

Han oppsummerer tilrådingene i langtidsplanen som berører Værnes:

  • Luftforsvarets flytaktiske skole skal flytte fra Rygge til Værnes.

  • Staben ved Luftforsvarets tekniske skolesenter og befalsskolen fra Kjevik skal flyttes til Værnes innen utgangen av 2018.

  • Alle Luftforsvarets våpenskoler skal organisatorisk tilknyttes ansvarlig sjef ved Luftforsvarets nye skolesenter på Værnes.

  • Resterende virksomhet på Kjevik skal effektiviseres og overføres Værnes innen 2025.

Stjørdalsordfører Vigdenes peker på at Stjørdal jobber mye med å følge opp Stortingets vedtak. Stjørdal kommune er derfor svært interessert i å se hva gjeldende LTP fører til av aktivitet i kommunen.