Ungdommen som nå er i begynnelsen av tjueåra, ble høsten 2016 idømt 205 timer samfunnsstraff. Det skjedde da han ble dømt for flere innbrudd. Han fikk sju måneder å seg til å gjennomføre tjenesten. Gjorde han ikke det, ville han få sju måneder i fengsel, het det i dommen.

Meldte seg syk

Men stjørdalingen gjennomførte bare 67 dager av samfunnsstraffen. Kriminalomsorgen hadde oppfølgings- og innskjerpingssamtale med ungdommen, men han skulket likevel unna. Han meldte seg syk flere ganger, men ga ikke beskjed før flere dager etterpå. Han var også anklaget for å ha lurt Kriminalomsorgen da han dro på ferie til utlandet.

Fikk flere advarsler

Tingretten legger vekt på at stjørdalingens brudd på vilkårene for samfunnsstraff ikke er bagatellmessige. Retten peker på at domfelte heller ikke møtte til innskjerpingssamtale med Kriminalomsorgen før han ble pålagt meldeplikt og fikk flere advarsler. Han hadde et nytt brudd på oppmøteplikten etter innskjerpingssamtalen. Stjørdalsungdommen lurte også Kriminalomsorgen til å tro at han skulle på ferie i Norge, men dro til utlandet.

Må gjennomføre hele straffen

Tingretten legger vekt på at det er viktig å reagere på vilkårsbrudd for å opprettholde samfunnsstraff som en reell straffereaksjon. Retten peker på at ungdommen heller ikke tok grep etter innskjerpingssamtalen.

Konklusjonen ble at han nå må gjennomføre hele fengselsstraffen på sju måneder. 67 dager gjennomført tjeneste og 6 dager i varetekt kommer til fradrag.