– Nå må det skje noe. Barna må prioriteres, sier Tone Heggli Skogås, FAU-leder for Vikhammer Vestre Barnehage.

Tone Heggli Skogås har hatt barn i Vikhammer Vestre Barnehage siden 2013, og allerede da ble det lovt ny barnehage som skulle stå ferdig i 2017. Per dags dato holder barnehagen til i de samme midlertidige lokalene der den har vært i 20 år.

– Nå har vi blitt lovt ny og større barnehage som skal stå ferdig i 2019. Jeg håper at dette ikke er et tomt løfte denne gangen, sier Heggli Skogås.

Siste rekke

Kommunen har prioritert blant annet skole og infrastruktur til fordel for barnehagen, mener foreldrene. Dette har ført til at barnehagen havner i siste rekke.

– Jeg har forståelse for at det er mange kabaler som skal gå opp, og at slike ting tar tid. Men barnehagen har holdt til i midlertidige lokaler i 20 år - tiden er inne for å gjøre noe med saken, sier Vegard Iversen, som representerer FAU i saken.

Foreldre kjører barna ut av kommunen

Heggli Skogås kjenner til mange foreldre som ser seg nødt til å skaffe barnehageplass utenfor kommunen, på grunn av mangel på plasser.

– Det er rundt 40 barn som har barnehageplass utenfor Malvik, som bor her i kommunen. Noen foreldre ser seg nødt til å ta med seg barna til barnehager i Trondheim, siden de jobber der.

Romslig

FAU-representantene presiserer derfor at den nye barnehagen må være romslig.

– Jeg håper på større plass - både ute og inne. Ungene har et behov for å herje og boltre seg, og det går ikke i trange ganger, sier Iversen.

– I dag er det bare plass til seks barnevogner under taket ved inngangspartiet. Det fører til at mange vogner må stå ute uten tak, og da sover barna i vær og vind. Dette må forbedres, sier Heggli Skogås.

Vil intensivere planleggingen

Utvalgsleder for kultur og oppvekst i Malvik kommune, Trond Hoseth, synes i likhet med foreldrene at det er uheldig at det har tatt så lang tid. Han forteller at det allerede i forrige kommunestyreperiode ble tatt beslutninger som pekte ut hvor barnehagen skulle etableres.

(Saken fortsetter under bildet.)

Trond Hoseth er leder i politisk utvalg for kultur og oppvekst. Foto: Trond Nøstberg

– Desverre ble området båndlagt i forbindelse med utredningen av dobbeltspor, noe som har satt hele sentrumsplanen for Vikhammer på vent. Nå som trasè er avgjort kan planen ferdigstilles, da den skal komme til behandling i vår. Med den på plass kan planlegging av ny barnehage intensiveres, skriver han i en epost til Bladet.

– Med de store investeringene som skal gjøres på Vikhammer med både ungdomsskole, barnehage og sentrumsutvikling er det viktig at alle avgjørelser tas med gode fakta på bordet, og i riktig rekkefølge.

Virksomhetsleder for barnehagene i Malvik kommune, Ann Kristin Aalberg, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Fornøyd med de ansatte

Til tross for små lokaler er foreldrene godt fornøyd med de ansatte i barnehagen.

– Jeg synes de har fått til mye på liten plass, sier Iversen.

Heggli Skogås legger til:

– Barna er i gode hender. Vi ønsker bare at barna og de ansatte endelig skal få den barnehagen de fortjener.

Foreldrene håper at barna og de ansatte får ta del i utformingsprosessen av den fremtidige barnehagen i Vikhammer sentrum.

– Det er viktig at de får et ord med i laget. De som har jobbet her i flere år vet hva som trengs i en ny barnehage, sier Heggli Skogås.