20-åringen fra Stjørdal kommer ut av skapet på NRK1 i høst. Gjennom sju episoder skal vi følge til sammen fem ungdommers vei mot å bli åpne om at de er skeive.

Hun har holdt på hemmeligheten i flere år. Det var i starten av ungdomsskoleårene hun ble klar over at hun var tiltrukket av samme kjønn.

– Jeg prøvde å overse det i starten. Jeg visste lite om det og det føltes veldig fremmed. Trodde egentlig at det var unormalt og at jeg var en av få. I den alderen vil man jo være mest lik de andre og ikke skille seg ut på noen måte, sier Therese.

– Jeg turte ikke å være åpen om det, og var usikker på hvordan folk kom til å reagere. Da lot jeg det heller være, legger hun til.

Mer akseptert nå

I dag er hun mye tryggere på seg selv. Og mener at homofili er mer akseptert i samfunnet.

– Men jeg tror vi fremdeles har mye å gå på. Det varierer hvor man er, forteller hun.

Det var i slutten av mai i fjor at hun kom over informasjon om den nye programserien til NRK på Internett. De søkte etter ungdommer som var villige til å komme ut av skapet på TV.

– Det hørtes ut som et bra prosjekt, og jeg sendte inn litt informasjon om meg selv. Videre ble det en samtale og prøvefilming i Oslo, før det plutselig var i gang, sier Therese og smiler.

Innspillingen ble gjort unna på tre uker i fjor høst. På det tidspunktet var det bare mamma Marit Kindem Thyholt og ei venninne som visste om hemmeligheten.

– Det er flere som vet det nå, men jeg tror nok det er mange som får seg et lite sjokk også, sier hun.

Her ser vi dem fem deltakerne i NRK-programmet «Ut av skapet», sammen med programleder Heidi Marie Vesterheim (bak). Foto: NRK

Forberedt på reaksjoner

I TV-programmet bor de fem ungdommene sammen i et kollektiv i Oslo. I løpet av oppholdet skal hver og en reise hjem og snakke med noen de er glad i om at de er homofile. I tillegg skal de forsøke å finne svar på hvorfor mange fortsatt synes det er vanskelig å være åpent homofil i dagens samfunn.

– Det er en viktig serie, og homofili blir vinklet annerledes enn det ofte blir framstilt som. Da tenker jeg først og fremst på «pride parade», som kan virke litt voldsomt. Det gir et annet uttrykk i programmet, og det er viktig å få fram hvordan det faktisk er, sier Therese.

Stjørdalsjenta ble ferdig med førstegangstjenesten i Skjold i Troms i begynnelsen av juli i år. Nå venter tre år med sykepleierutdanning i Oslo. Første skoledag er i dag, tirsdag.

– Jeg har lyst på et praktisk yrke og vil jobbe med mennesker. Å jobbe med sanitet i forsvaret ga mersmak. Det blir veldig spennende, sier hun.

Spennende blir det også på NRK utover høsten. Programmet «Ut av skapet» har premiere mandag 22. august.

– Jeg gleder meg, men er også veldig spent. Jeg er forberedt på at det kan komme reaksjoner, men jeg har heldigvis god støtte fra familien, venner og i NRK. Håper det blir mange positive tilbakemeldinger, sier Therese Thyholt Henriksen.

– Therese er ei reflektert jente som står for egne meninger, sier mamma Marit Kindem Thyholt. Både hun og dattera Therese Thyholt Henriksen gleder seg til TV-programmet «Ut av skapet» som starter på NRK1 mandag 22. august. Foto: Lars Sørnes

Stolt mamma

Marit Kindem Thyholt beundrer dattera.

– Therese er ei trygg jente som takler dette bra. Det er litt typisk henne at hun velger å stå fram på TV på denne måten, for hun har bestandig gått egne veier. Jeg synes det er veldig bra at hun gjør det. Du er rett og slett knalltøff, sier mamma Marit og ser bort på Therese.

– Jeg har egentlig ikke reflektert så mye rundt at Therese er skeiv. Det er selvfølgelig greit og helt uproblematisk. Jeg kommer til å støtte henne hele veien hvis det skulle oppstå ting, og jeg har gitt beskjed om at hun bare må kjøre meg fremst, så skal jeg ta kampen for henne. Jeg kommer aldri til å akseptere hvis noen er nedlatende mot legningen hennes, sier Marit.