Kortere åpningstid og dårligere tilbud for barn og unge kan bli konsekvensen.

Etter at biblioteket i Stjørdal åpnet i nye lokaler i Kimen, har både utlån, besøk og antall arrangement skutt i været.

Men budsjettforsalget for 2018 kan være et signal på at pila ikke vil peke oppover i årene som kommer. Biblioteksjef Frank Nordby sier at han er bekymret for at tilbudet vil bli dårligere, om budsjettforslaget til rådmannen blir vedtatt i kommunestyret på torsdag.

– Vi har mangedoblet besøket og utlånet har gått til værs. Vi holder åpent sju dager i uken, men har ikke fått flere midler til å drifte biblioteket med. En konsekvens er at vi var nødt til å innføre innkjøpsstopp 1. november for både bøker, lydbøker og filmer. Det vil gå utover kvaliteten vi kan tilby, sier Nordby.

Kan bli søndagsstengt

Nordby sier at det er spesielt to poster han er bekymret for. Foruten innkjøpspotten, der Stjørdal ligger langt bak de andre større kommunene i fylket, er det potten for vikarer.

– Det er lagt opp til en kraftig reduksjon i vikarpotten. Det betyr at ved sykdom må vi flytte på folk. Da er jeg usikker på om vi har nok folk til å holde søndagsåpent. I dag har vi 400-500 besøkende på en søndag. For de vil dette gi et dårligere tilbud, fortsetter Nordby.

En annen konsekvens om budsjettforslaget går igjennom, er at det vil bli færre gratisarrangement for både barn og voksne i lokalene til biblioteket på Kimen.

– Bibliotektilbudet skal være tuftet på gratisprinsippet. Slik det ser ut nå, blir tilbudet med gratisarrangement redusert kraftig. Vi er nødt til å ha ansatte tilgjengelig for å få gjennomført slike arrangement. Vi har et ansvar for å gi et godt tilbud til alle, og da gjerne uten at det vil koste å delta, sier Nordby.

Støtte fra SV

Nå får biblioteksjef Frank Nordby støtte fra Sosialistisk Venstreparti foran kommunestyrets behandling torsdag.

– Vi synes det er et paradoks at vi bruker masse penger til å sette opp et kulturhus, når vi ikke har penger til å fylle opp huset med den aktiviteten vi ønsker. Vi ønsker ikke en omfordeling innen kulturetaten, men heller å finne rom for de pengene biblioteket trenger. Slik jeg har forstått det er det snakk om 260.000 kroner, et lite beløp i den store sammenhengen. Biblioteket spiller en viktig rolle i forhold til lese- og skriveutvikling for barn, som kulturformidler og kulturbærer. Derfor mener vi det er riktig å tilføre biblioteket de midlene de trenger, sier Morten Harper i Stjørdal SV.