– Vi sleit litt med å få nok bøssebærere til alle rodene i fjor. Håpet er at flere skal melde seg for å bidra under årets TV-aksjon, som er søndag 23. oktober. De som ønsker å være bøssebærere kan allerede nå melde seg på via www.blimed.no, sier ordfører Trond Hoseth.

Han oppfordrer også de som har ulike arrangement som kan gi inntekt til TV-aksjonen om å melde seg.

Grenseløse sykdommer

Denne gangen går pengene til Leger Uten Grenser, og søsterorganisasjonen DNDi (Drugs for Neglected Diseases initiative). Mottoet for årets innsamling er «Grenseløse sykdommer - glemte pasienter».

Markeds- og Innsamlingssjef Grete-Lise Christiansen i Leger Uten Grenser sier til NRK at de er utrolig glad og takknemlig for å ha fått TV-aksjonen i NRK 2022.

- Vi skal bruke pengene på epidemier blant glemte pasienter utenfor verdens oppmerksomhet. Sammen skal vi redde liv som eller ville gått tapt, sier Christiansen.

Smitter på tvers av landegrensene

De ønsker gjennom årets TV-aksjon å sette fokus på sykdommer som smitter på tvers av landegrenser, folkegrupper, alder og kjønn. Det handler om infeksjonssykdommer som lett kan bli til epidemier.

Dette gjelder blant annet meslinger, tuberkolose og hiv, men også mer ukjente sykdommer som lassafeber og sovesyke. Pengene skal brukes i landene DR Kongo, Den sentralafrikanske republikk, Bangladesh og Sierra Leone.

Innsamlingsrekord for Leger Uten Grenser

Forrige gang Leger Uten Grenser var tildelt TV-aksjonen var i 2006. Den gangen ble det satt innsamlingsrekord med 206 millioner kroner til organisasjonens arbeid med de «Glemte krisene».

Den aller første TV-aksjonen i regi av NRK var i 1974. Den gangen ble det samlet inn 22,5 millioner kroner til Flyktningerådets bistandsarbeid.

Rent vann og sanitære forhold

Det største beløpet som har vært samlet inn var 253 millioner kroner i 2014 til Kirkens Nødhjelps arbeid for rent vann og sanitære forhold i flere land i Afrika og Asia.

I 2020 ble TV-aksjonen gjennomført digitalt på grunn av koronarestriksjonene. I fjor ble samlet inn 243,2 millioner kroner til Plan Internasjonal Norge. Pengene gikk til arbeid for å hindre at jenter i Bangladesh, Niger, Nepal, Malawi og Mali blir giftet bort som barn.