Som en konsekvens av regjeringens nærpolitireform ble det tidligere i høst besluttet å legge ned lensmannskontoret i Malvik.

Etter forhandlinger med politimesteren fikk kommunen to politikontakter i bytte.

Nylig ble Tonje Aas (30) og Maren Johansen (26) tilsatt i stillingene. Aas skal riktignok vikariere i rollen fram til Ragnhild Jørstad Vik er tilbake fra foreldrepermisjon i august neste år.

– Vi har gjort en lokal utvelgelse og har lagt vekt på blant annet personlige egenskaper og motivasjon. Begge er offensive og uredde, noe vi mener er viktig i en pilotsatsing som dette tross alt er, sier lensmann i Malvik og Stjørdal, Marit Helene Stigen til Malvik-Bladet.

Upløyd mark

Rollen som politikontakt er helt ny og uprøvd. Aas og Johansen er landets to første og beveger seg inn i upløyd mark når de tar fatt på jobben mandag 7. november.

– Å prøve noe som ikke er gjort før er naturligvis spennende. En stor utfordring som jeg forhåpentligvis kan ha mye igjen for senere, sier Maren Johansen. 2

6-åringen har vært ansatt ved Stjørdal lensmannskontor siden tidlig i høst og kommer fra politibetjentstillinger i Stavanger og Steinkjer.

Kollega Aas ble ansatt i Stjørdal på omtrent samme tid og har blant annet erfaring fra politiarbeid i Kirkenes, da flyktningstrømmen sto på som verst i fjor høst.

– Vi har fått en sjanse til å være med og utvikle noe som ikke er prøvd før, og kan faktisk utvikle og gjøre en forskjell i etaten. Det er både spennende og skummelt å påta seg dette ansvaret, men vi unge er jo framtida i politiet. At vi nå går i spissen for dette synes jeg bare er rett og rimelig, sier Tonje Aas til Malvik-Bladet.

Møte folket

Ifølge den forpliktende treårsavtalen mellom Malvik kommune og Trøndelag politidistrikt skal politikontaktene ha et spesielt ansvar for forebyggende arbeid.

Lensmann Stigen opplyser at Aas og Johansen er tiltenkt som et bindeledd mellom kommunen og politiet, og understreker at kontaktene blir en tilleggsressurs.

– Det er viktig å presisere at Maren og Tonje ikke skal håndtere alt av oppdrag i Malvik. Politikontaktene kommer som et tillegg til resten av den ordinære tjenesten, påpeker Stigen, som skal fortsette som lensmann på strategisk nivå i Malvik.

Alle henvendelser og spørsmål fra publikum skal fremdeles rettes til kontoret i Stjørdal.

– Vi er ikke et vandrende lensmannskontor som lager pass eller tar imot anmeldelser. Det er ikke det rollen vår går ut på. Forebyggende arbeid er det viktigste for oss. Vi er der for å møte folk og bidra der det trengs, poengterer Aas.