– Lærer ser eleven, hva de kan og gjør på skolen, Det gjør ikke en fraværsgrense, sier Elisabeth Eggen, elevrådsleder ved Ole Vig videregående.

Representanter fra elevrådet er skeptiske til den nye nasjonale fraværsgrensen i videregående skole, som trer i kraft i høst.

Dokumentert fravær

Fra i høst får ikke lærere lov til å sette karakter i fag der eleven har mer enn femten prosent udokumentert fravær. Dersom eleven har mellom ti og femten prosent fravær uten gyldig grunn, kan man få karakter i «helt spesielle tilfeller».

– Dette er noe som har opptatt elevene mye. Elevorganisasjonen i alle landets fylker ville ikke ha grensen fordi vi mener det er andre ting som skal ting for å få ned fraværet i skolen, sier Eggen.

Mia Elise Furuknap og Mia Kristoffersen, som også har sittet i elevrådet frem til sommeren, er like tydelige på at man må gjøre noe med årsakene til fravær heller enn å sette en grense for fraværet.

Press på helsetjenesten

Etter de nye reglene, som gjelder i hele landet, kan ikke sykefravær dokumenteres med egenmelding. Sakkyndig må dokumentere fraværet.

– Det er ikke så lett for en femtenåring å oppsøke lege for å si at de er deprimerte, har angst eller har problemer hjemme. Hvordan skal man dokumentere at man har vondt i magen eller menssmerter, spør Kristoffersen, som ble ferdig med videregående før sommeren.

Elevrepresentantene tror fastlegene i Stjørdal vil merke enda større pågang enn i dag.

– Det er vanskelig å få time hos helsesøster. Vi er mange elever, sier Eggen.

Lærerne ser elevene

Med de nye reglene har ikke lærerne lov til å gi en elev med mer udokumentert fravær enn det som er tillat, selv om de har nok grunnlag for å sette karakter.

– Folk er forskjellige. Det er ulike grunner til at elever ikke kommer på skolen. Grensen kan virke mot sin hensikt, sier Furuknap.

– Om man ikke møter opp i en time der klassen ser på film teller det likt som om man går glipp av en prøve. De som allerede sliter med å gjennomføre får ikke karakter selv om lærer har grunnlag på grunn av en fraværsgrense. Det virker veldig rart, sier Kristoffersen.

Andre virkemiddel

De tre elevrepresentantene sier det er bra at alle elever i videregående nå får like fraværsregler ettersom man søker på de samme plassene i høyere utdanning.

De har mer tro på andre virkemiddel, som å stryke helsesøsterordningen for å gi individuell oppfølging tidlig.