Den skal 28-åringen ifølge tiltalen ha brukt til å slå i hjel 23-åringen med.

De to litauerne fikk onsdag formiddag forkynt drapstiltalen i fengselet. 28-åringen er tiltalt for forsettlig drap, mens 33-åringen er tiltalt for medvirkning til ugjerningen.

– Det er Riksadvokaten som har beordret tiltale og som mener det kan føres bevis for det som har skjedd. Utover det vil jeg ikke gå inn mer detaljert på bakgrunnen for tiltalen, sier statsadvokat Jarle Wikdahl til Stjørdalens Blad.

Skal ha hentet øksa

Fire menn fra Litauen og den nå avdøde 23-åringen var natt til lørdag 9. juli i fjor samlet i et festlig lag ved en bålplass i et skogholt i Lånke.

Mellom klokken 01.00 og 02.30 denne natten, mener påtalemyndigheten at det oppsto en slåsskamp mellom 28-åringen og 23-åringen. Mens dette pågikk, skal 33-åringen ha hentet en øks «og plassert den tilgjengelig for» 28-åringen, ifølge tiltalen.

Påtalemyndigheten mener at 23-åringen etter hvert under slåsskampen ble liggende på magen over en benk. 28-åringen skal da ha hugget ham gjentatte ganger i bakhodet og nakken med øksa, ifølge tiltalen. 23-åringen ble påført dype sår, blødninger og knusningsskader, og døde etter kort tid.

Benekter straffskyld

Advokat Tore Angen er forsvarer for den tiltalte 28-åringen.

– Min klient ble ikke overrasket da han høre tiltalen, og vi har skjønt lenge at den ble tilnærmet slik den nå er. Han har hele tiden benektet straffskyld, og det har ikke endret seg, sier Angen til Stjørdalens Blad.

28-åringen har ifølge Tore Angen hele tiden benektet at han så noen slå med øksa. Angen vil ikke gå i detaljer på sin klients forklaring.

I tiltalen går det også fram at 33-åringen ikke iverksatte «tiltak for å bringe voldshandlingene til opphør, selv om det var tid og anledning til det».

33-åringens forsvarer, Christian Wiig, var i lagmannsretten og kunne følgelig ikke kommentere tiltalen i ettermiddag.

Satt av ni dager

De to tiltalte har sittet fengslet etter at de ble pågrepet natt til 9. juli i fjor. To andre menn var også siktet, en 43-åring og 48-åring, men saken vil bli henlagt for disse. Begge er løslatt fra varetekt.

– Det er en samlet bevisvurdering som gjør at disse to går fri. De vil bli innkalt som vitner i rettssaken, opplyser Wikdahl.

Saken skal gå i Inntrøndelag tingrett, med oppstart tirsdag 28. februar. Det er satt av ni dager til drapssaken.